Pyrotechnici sa bránia návrhu na obmedzenie pyrotechniky v Žiline, tvrdia, že je zavádzajúci


Foto:  Pyrotechnici sa bránia návrhu na obmedzenie pyrotechniky v Žiline, tvrdia, že je zavádzajúci Foto: ilustračné - pixabay.org

V januári sme informovali o návrhu na schválenie nového všeobecne záväzného nariadenia, ktoré by doplnilo aktuálne platné o zmenu v oblasti používania pyrotechnických výrobkov. Ak by bol predkladaný návrh na obmedzenie pyrotechniky v Žiline schválený, na území mesta by bolo zakázané používať pyrotechnické výrobky kategórie F2 a F3.

Oproti súčasnému stavu, ktorý vytvorila novela z roku 2014, by sa tak nemohla v Žiline používať pyrotechnika vyššie uvedených kategórií. Medzi ne spadá väčšina produktov ako delobuchy, kompakty či rakety. Cieľom úplného zákazu používania takýchto výrobkov je podľa návrhu ochrana zdravia ľudí aj zvierat, ochrana ovzdušia a prírody a čistota verejných priestranstiev.

Kladné stanovisko k zámeru vyjadrila aj Mestská polícia (MP) v Žiline, ktorej príslušníci každoročne na prelome rokov riešia telefonické oznámenia na používanie pyrotechniky neprimeraným spôsobom - napríklad hádzaním z balkóna, ohrozovaním druhých či jej používaním mimo povolené dva dni - 31. decembra a 1. januára. 

„Stanovisko MP Žilina a mňa ako náčelníka je jednoznačné. Celoročný zákaz má opodstatnenie, pretože bilancia každý rok je pre každého, aj laika evidentná. Požiare, úrazy, poškodenie majetku, sťažnosti občanov, znečistenia verejných priestranstiev, stres pre ľudí a zvieratá a žiaľ aj smrť zvieraťa – psa, pre extrémny syndróm stresu zo zvuku petardy. Iný prípad sa týkal kolapsu psa, ktorému majiteľ zabezpečil veterinárnu starostlivosť,“ uviedol náčelník MP Žilina Peter Mišejka.


Nadmerný hluk z pyrotechnických výrobkov môže, v prípade použitia v chránených oblastiach, predstavovať pre chránené druhy živočíchov neúmerný stres s následkom nekontrolovaného správania. To potvrdzujú aj ochranári, ktorí v Malej Fatre vydali upozornenie návštevníkom:

„V prípade medveďa hnedého môže nastať prerušenie zimného spánku a v prípade samíc aj následne opustenie mláďat. Stresované dravé vtáky a sovy môžu naraziť do prekážok a vážne sa poraniť. Všeobecne stres u divo žijúcich zvierat a vtákov vyvoláva nadmernú fyzickú aktivitu a s ňou spojené nadmerné spaľovanie tukových zásob, čo v sťažených zimných podmienkach výrazne zvyšuje riziko úhynu v dôsledku zimy a vyčerpania.“ 

Aj keď územie mesta Žiliny nie je chránenou oblasťou, tento rok sa vyskytol vyššie spomenutý smutný prípad v súvislosti s neohľaduplným odpálením zábavnej pyrotechniky - po vhodení petardy skolabovala fenka afgánskeho chrta, ktorá sa už ani u veterinára neprebrala. Pani tak počas incidentu, ktorý sa stal v doobedňajších hodinách na prechádzke, prišla o dlhoročného domáceho miláčika.

Pyrotechnici s návrhom nesúhlasia

V reakcii na zámer obmedziť používanie pyrotechniky kategórií F2 a F3 oslovila Slovenská asociácia pyrotechnických firiem, ktorá zastrešuje výrobcov, vývozcov, dovozcov a predajcov zábavnej pyrotechniky a profesionálnych odpaľovačov ohňostrojov, aj poslancov v Žiline.

Sprievodným listom poukazujú na úskalia návrhu, ktorý podľa nich obsahuje nepravdivé a zavádzajúce informácie: „Sme jedinou odbornou verejnosťou v tejto sfére. Zároveň sme poradným orgánom Ministerstva hospodárstva SR, Hlavného banského úradu a všetkých inštitúcií, ktoré sa akokoľvek podieľajú na príprave zákonov ohľadom zábavnej pyrotechniky a ohňostrojov,“ uvádzajú zástupcovia asociácie.


Novelou z roku 2014 bolo obmedzené nielen používanie, ale aj samotný predaj pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3. Od začatia platnosti dostanete pyrotechnické výrobky ako petardy, rímske sviece alebo batérie výmetníc, ktorých prioritným efektom je hluk-zvuk, len v čase od 28. decembra do 31. decembra. 

Cieľom legislatívnej úpravy bolo obmedziť predaj tak, aby sa pyrotechnika nepoužívala mimo vymedzený časový rámec 48 hodín. Podľa pyrotechnikov je návrh zavádzajúci v tom, že hovorí o nebezpečenstve, pričom ak sú výrobky používané v súlade s návodom na použitie, sú bezpečné. 

Zábavnú pyrotechniku podľa asociácie kupujú dve tretiny Žilinčanov

Ďalej poukazujú pyrotechnici na to, že niektoré škodlivé látky vymenované v návrhu nie sú používané pri výrobe - napríklad antimón či olovo. Faktom ale je, že množstvo štúdií vo svete preukázalo prítomnosť zvýšenej hladiny častíc počas pyrotechnických podujatí - vrátane olova, bária, medi či antimónu.

Asociácia argumentuje príkladom merania kvality ovzdušia počas ohňostrojovej prehliadky v Hlučíne z roku 2018, na ktorej podľa Českého hydrometeorologického ústavu pohybovali koncentrácie ťažkých kovov na podobných úrovniach ako v bežnom období cez rok v danej lokalite:

„Z výsledkov kontinuálneho merania plynných znečisťujúcich látok a analýzou koncentrácií ťažkých kovov a suspendovaných častíc vyplynulo, že aj keď v niektorých prípadoch dochádza k preukázateľnému miernemu zvýšeniu koncentrácií konkrétnej látky (PM10, PM2,5), nedošlo k prekročeniu žiadneho imisného limitu.“ 

Návrhu vytkli pyrotechnici aj pasáž o čistote verejného priestranstva, kedy podľa nich po použití zábavnej pyrotechniky ostane hlina a papier. Tie považujú za menšiu záťaž pre životné prostredie ako plastové poháre po akciách. Predaj pyrotechniky podľa štatistík asociácie rastie, v Žiline by ju mali nakupovať približne dve tretiny obyvateľstva.

„Našťastie zo zábavnej pyrotechniky vždy zostáva len hlina a papier, ktoré sú určite menšou záťažou pre životné prostredie ako plastové poháre a fľaše po jarmokoch, festivaloch a iných spoločenských akciách konaných v meste. Podľa informácií od predajcov v Žiline, ktorí sú takisto súčasťou SAPF, kupuje zábavnú pyrotechniku 60-70% obyvateľov,“ uzavreli v reakcii pyrotechnici. 

V článku, kde sme informovali o zámere obmedziť používanie pyrotechnicky v Žiline, sme zároveň dali možnosť čitateľom hlasovať. Využilo ju viac ako 2700 z vás, podľa ankety 70% s návrhom nesúhlasí. Pripomíname, že napriek vysokému počtu hlasujúcich, nemusí byť ich zastúpenie v populácii Žilinčanov reprezentatívne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu