V sobotu si na Žilinskej univerzite zmerajú žiaci s ich robotmi sily v semifinále FIRST LEGO League


Foto: V sobotu si na Žilinskej univerzite zmerajú žiaci s ich robotmi sily v semifinále FIRST LEGO League Foto: fll.sk

Celosvetová robotická súťaž FIRST LEGO League (FLL), ktorá je určená pre žiakov základných a stredných škôl vo veku od 9 do 16 rokov, bude mať už v sobotu 8. februára 2020 semifinálové kolo na Žilinskej univerzite v Žiline (UNIZA). V Slovenskej republike je FLL mimoriadne obľúbená už viac než desať rokov.

Témou aktuálneho ročníka je CITY SHAPER - „Navrhovanie budov pre budúcnosť“. Súťažiť v Žiline bude 16 najúspešnejších tímov, ktoré postúpili z regionálnych kôl SR a ČR. UNIZA ako spoluorganizátor semifinálového turnaja pre Slovensko a Česko s radosťou privíta aj širokú verejnosť, ktorá sa môže prísť pozrieť a podporiť vedecké a technologické špičky zajtrajška.

Súťažiaci riešia aj problém vo svojom okolí na tému súťaže

Každý súťažiaci tím má za úlohu postaviť a naprogramovať autonómneho robota s využitím výhradne LEGO dielov, senzorov a motorov. Úlohou robota je splniť misie na súťažnom stole. Okrem konštrukcie a programovania robota riešia tímy aj tzv. inovačný projekt, ktorý je zameraný na riešenie problému, ktorý súťažiaci identifikujú vo svojom okolí a viaže sa k téme súťaže.

Na turnaji potom tímy súťažia v štyroch rovnocenných kategóriách – inovačný projekt, tímová práca, návrh robota a súťaže robotov na herných stoloch. Komunikačným jazykom na turnaji je angličtina (prezentácia inovačného projektu a návrhu robota).

Prvý regionálny turnaj FLL na Slovensku sa uskutočnil v roku 2008 v Bratislave a odvtedy na Slovensku pribudli mnohé ďalšie. Fakulta riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline organizuje už od roku 2012 regionálny turnaj v Žiline. V roku 2019 súťažilo na slovenských regionálnych turnajoch v Bratislave, Banskej Bystrici, Poprade, Košiciach, Žiari nad Hronom a Žiline celkovo 87 tímov.


V Českej republike sa regionálne turnaje odohrali na troch miestach: v Karlových Varoch, Olomouci a Prahe. Z regionálnych kôl postúpili tí najlepší na medzinárodné semifinálové kolo. Tí najúspešnejší postúpia ďalej na finále pre strednú Európu, ktoré sa tento rok bude konať 6.3. - 7. 3. 2020 v nemeckom meste Offenburg.

„FIRST LEGO League je výnimočná súťaž, ktorej sa zúčastňujú deti – nádejní programátori, ktorých je na Slovensku tak málo. Sme veľmi radi, že ich budeme môcť privítať práve v Žiline a sledovať, kam to až dotiahnu svojimi výslednými riešeniami,“ povedal doc. Ing. Emil Kršák, PhD. dekan Fakulty riadenia a informatiky UNIZA. 


Miesto: Žilinská univerzita v Žiline
Dátum: 08.02.2020 - 09:00    16:30



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline