Pri ihrisku na Oravskej ceste sa nachádzajú neexistujúce dopravné značky, mesto ich musí odstrániť


Foto: Pri ihrisku na Oravskej ceste sa nachádzajú neexistujúce dopravné značky, mesto ich musí odstrániť

Medzi mestskými časťami Bôrik a Solinky vznikol minulý rok zrevitalizovaný športový areál, ktorého súčasťou je skate park, workout ihrisko a v Žiline vôbec prvá vynovená bežecká dráha. Aj napriek tomu, že revitalizácia ešte nebola úplne ukončená, už dnes skate park či dráhu využívajú športovci.

Návštevníci športoviska si v posledných dňoch všimli nové dopravné značky, ktoré pribudli na oboch stranách vstupov. Ich problémom je, že vyhláška o cestnej premávke tento typ nepozná. Symboly v červenom kruhu majú, pravdepodobne, zakazovať vstup osobám so psami a bicyklami.

V cestnom zákone ale takúto dopravnú značku nenájdete: „Je fakt, že takáto značka môže mylne vzbudzovať dojem, že je dopravná, a pritom neexistuje. Pracovníci mestského úradu, ktorí umiestňovali túto značku, nekonzultovali jej umiestnenie s príslušným odborom,“  uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Symbol psa sa v dopravnom značení nikde nepoužíva, symbol bicykla áno. Inšpiráciou autorovi bol zrejme vzor značky zakazujúcej vjazd všetkým motorovým vozidlám. Mestský úrad bude teraz zvažovať inú formu, akou dá občanom vedieť, že na novom športovisku platí zákaz vstupu so psami a na bicykloch. 


Aj napriek tomu, že značky boli osadené v dobrej vôli, mesto ich musí odstrániť. Takéto informačné tabule totiž nesmú vzbudzovať dojem, že sú oficiálne dopravné značky platné v súlade so zákonom. „Daná značka ani nespĺňa potrebné parametre. Dopravnú značku dáme odstrániť,“ uzavrel hovorca mesta.

Podobná situácia nastala pred niekoľkými rokmi aj v časti Solinky za obchodným centrom MAX. Obyvatelia vtedy v obytnej zóne umiestnili v rámci prevencie vlastné výstražné značky. V mestských častiach Závodie a Bánová zasa rozmiestnili občania informačné tabule, ktoré upozorňovali na klince rozhádzané po ceste. V oboch prípadoch muselo mesto pristúpiť k ich odstráneniu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu