Sudca udelil opitému vodičovi doživotný zákaz šoférovať a jeho auto nechal prepadnúť štátu


Foto: Sudca udelil opitému vodičovi doživotný zákaz šoférovať a jeho auto nechal prepadnúť štátu Foto: ilustračné

Opitých vodičov na cestách neubúda, policajti ich zaevidujú v Žilinskom kraji každý týždeň až niekoľko desiatok. Mnohí si pritom vôbec neuvedomujú, že svojim nezodpovedným konaním ohrozujú nielen seba ale aj ostatných účastníkov premávky. Časť vodičov, ktorých polícia odhalí a potrestá, sa v budúcnosti poučia. Sú však aj takí, ktorí jazdia ďalej a to aj napriek uloženému zákazu šoférovať. O takýchto prípadoch sme za posledné mesiace informovali niekoľkokrát. 

Polícia a súdy sa však po novom snažia sprísniť tresty a odradiť tak ľudí šoférovať pod vplyvom alkoholu. Doteraz je známych niekoľko prípadov, kedy bolo zaistené osobné motorové vozidlo a to následne prepadlo v prospech štátu. Ďalší takýto prípad sa objavil aj prednedávnom v okrese Čadca.


Ľuboslav, ktorého zastavila policajná hliadka na ceste druhej triedy v meste Turzovka, sa podrobil pri kontrole dychovej skúške. Jej výsledok bol pozitívny a nameraná hodnota dosiahla 0,94 mg/l čo je v prepočte 1,96 promile. Policajti navyše zistili, že muž má uložený zákaz šoférovania na dobu 5 rokov a 6 mesiacov. 

Nakoľko vodič šoféroval pod vplyvom alkoholu a zároveň maril výkon rozhodnutia súdu, dopustil sa dvoch prečinov, za ktoré sa postavil pred súd. Samosudca okresného súdu v Čadci mu uložil trest odňatia slobody vo výmere 1 rok s podmienečným odkladom na 2 roky, trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá na doživotie a trest prepadnutia veci - osobného vozidla značky Peugeot.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu