Silný vietor spôsobuje výpadky elektriny, v Žilinskom kraji zasahovali okrem elektrikárov aj hasiči


Foto: Silný vietor spôsobuje výpadky elektriny, v Žilinskom kraji zasahovali okrem elektrikárov aj hasiči Foto: Prezídium HaZZ

Pretrvávajúci vietor a na mnohých miestach aj ťažký mokrý sneh majú za následok rozsiahle výpadky elektriny na strednom Slovensku. Kým včera večer bolo bez prúdu zhruba dvetisíc odberných miest, cez noc sa situácia zhoršila a teraz ich je viac ako 20-tisíc.

Problémy s dodávkou elektriny zaznamenávajú na Orave a Liptove, ostatné regióny hlásia len lokálne výpadky. Vo väčšine prípadov spôsobili problémy popadané stromy a konáre, ktoré poškodili vodiče alebo stĺpy.

„Už počas noci boli v teréne pohotovostní pracovníci Stredoslovenskej distribučnej (SSD), ale situácia bola taká zlá, že mohli maximálne vymedzovať úseky s poruchami. Hneď so svitaním vyrazili do terénu všetci dostupní pracovníci údržby, aby situáciu čo najskôr upokojili. V priebehu niekoľkých hodín by mali obnoviť dodávku elektriny pre tisícky domácností,“ informoval Miroslav Gejdoš, hovorca  spoločnosti Stredoslovenská distribučná.

Nie je vylúčené, že budú pribúdať aj ďalšie poruchy, keďže na mnohých miestach stále fúka a pretrvávajú aj meteorologické výstrahy. Podľa rozsahu poškodenia niektorých častí distribučnej sústavy je možné, že niektoré opravy budú veľmi náročné a potrvajú dlhšie.

„Najmä kvôli rozmočenému terénu a silnému vetru nie je možné dostať potrebnú techniku na všetky zasiahnuté miesta. Preto prosíme dotknutých obyvateľov o pochopenie a trpezlivosť. Všetci v SSD robia všetko pre to, aby mal elektrinu každý odberateľ v čo najkratšom čase,“ spresnil Miroslav Gejdoš.


V rámci Žilinského kraja zasiahli výpadky nasledovné lokality

  • okres Ružomberok
    Ľubochňa, Stankovany
  • okres Liptovský Mikuláš
    Bobrovník, Kráľova Lehota
  • okres Dolný Kubín
    Kraľovany
  • okres Tvrdošín
    Tvrdošín, Bobrov
  • okres Čadca
    Zákopčie

V pohotovosti sú aj hasiči, ktorí počas noci zasahovali pri sedemnástich prípadoch

V súvislosti s aktuálnou poveternostnou situáciou zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru v Žilinskom kraji v priebehu 24 hodín celkom 17 krát. K prípadom boli vyslaní v čase od 4.2.2020 od 6:00 do 5.2.2020 do 6:00 hod.

  • Žilina - 4 zásahy
  • Čadca - 4 zásahy
  • Martin - 5 zásahov
  • Ružomberok - 1 zásah
  • Liptovský Mikuláš - 3 zásahy

Výjazdy hasičov súviseli s odstraňovaním spadnutých stromov z komunikácií, spadnutým stĺpom telekomunikačné vedenia, strhnutou plechovou strechou, odčerpávaním vody z pivnice rodinného domu a monitoringom povodňovej situácie. Pre vysokú hladinu potokov a riek bol utorka 4. februára vyhlásený 2.stupeň povodňovej aktivity v obci Turzovka (okres Čadca) a 3.stupeň povodňovej aktivity v obciach Radôstka (okres Čadca) a Rudina (okres Kysucké Nové Mesto), v obci Horný Hričov (okres Žilina) a v meste Liptovský Mikuláš.

„Celkom bolo nasadených 59 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru so 17 ks hasičskej techniky. Okrem týchto zásahov odstraňovali následky nepriaznivého počasia na viacerých miestach aj miestne dobrovoľné hasičské zbory,“ spresnil Michal Kypus z Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: HaZZ Žilina, SSD