Dvaja muži s podozrením na koronavírus sú v karanténe, vzorky poslali na testy do Berlína


Foto: Dvaja muži s podozrením na koronavírus sú v karanténe, vzorky poslali na testy do Berlína

Dvaja muži, ktorých vo štvrtok 30. januára previezli s podozrením na koronavírus zo žilinskej fakultnej nemocnice do Univerzitnej nemocnice v Martine (UNM), sú v súčasnosti v karanténe. Pacienti sú izolovaní v samostatnej časti Kliniky infektológie. Informáciu potvrdila pre portál teraz.sk hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová.

Muži sú hospitalizovaní pod prísnymi karanténnymi podmienkami a ošetruje ich zdravotnícky personál, ktorý nebude prichádzať do styku s inými pacientmi. Odobraté vzorky majú transportovať do laboratórií v Berlíne, kde sa budú testovať na koronavírus. Obaja muži boli pracovne po dobu troch týždňov v Číne, približne 1500 kilometrov od epicentra epidémie.

„Prileteli cez Šanghaj do Frankfurtu nad Mohanom, odkiaľ pricestovali na Slovensko autom. Počas letu pociťovali malátnosť, škrabanie na priedušnici a nechali sa už vo Frankfurte prezrieť zdravotníkom. Pretože nevykazovali závažné známky akútneho respiračného ochorenia, odporučili im cestovať domov a dať sa dovyšetrovať. Po príchode do Žiliny navštívili urgentný príjem. Odtiaľ ich, vzhľadom na cestovateľskú anamnézu, transportovali za prísnych karanténnych podmienok do UNM,“ uviedla Katarína Kapustová, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Martine.


Muži prišli včera do žilinskej nemocnice, kde na urgentnom príjme povedali, že prileteli z Číny a majú príznaky. Vo vstupnej miestnosti boli našťastie sami a neprišli do kontaktu s inými pacientmi. Ich prevoz do martinskej nemocnice nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline.

Galéria: 6 fotiek


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TASR