AKTUÁLNE: V žilinskej nemocnici uzatvorili časť urgentu pre podozrenie na infekciu koronavírusom


Foto: AKTUÁLNE: V žilinskej nemocnici uzatvorili časť urgentu pre podozrenie na infekciu koronavírusom
Galéria: 6 fotiek

V nemocnici v Žiline sa dnes objavili dvaja pacienti s podozrením infekcie koronavírusu. Aktuálne šíriaca sa mutácia s označením 2019-nCoV má pôvod v meste Wuhan v Číne, predpokladá sa, že chorí sa nakazili kontaktom so zvieratami na trhoch, kde prebieha predaj živých zvierat a hydiny.

Vírus sa dokáže šíriť aj medzi ľuďmi, v jeho dôsledku vzniká ochorenie dýchacieho traktu. Prípad dvoch mužov s podozrením na infekciu koronavírusom v Žiline potvrdila aj hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková, tí prišli na urgentný príjem, pričom mali cestovateľskú anamnézu - prišli z oblasti, kde sa vyskytol vírus.

Muži prišli do kontaktu len s jednou zo sestier, ktorú informovali cez okienko, následne po izolácii nedošlo ku kontaktu s inými pacientmi. Obaja pacienti boli podľa našich informácií prevezení sanitkou na infekčné oddelenie Univerzitnej nemocnice v Martine.

Aj z dôvodu podozrenia je teraz zatvorená chodba recepcie, nemocnica v reakcii kontaktovala hygienikov aj všetky potrebné inštitúcie.

Pre maximalizáciu prevencie je nutné dodržiavať hygienu rúk, nepodceniť priebeh bežných ochorení a vyhýbať sa postihnutým oblastiam. Zatiaľ ide len o podozrenie aj z dôvodu návštevy Číny, vírus nie je potvrdený.


Úrad verejného zdravotníctva doteraz výskyt koronavírusu na Slovensku nepotvrdil. Situácia je podrobne monitorovaná.

Aktualizácia 31. januára - 09:25 hod.

V súvislosti s výskytom nebezpečného koronavírusu a doručovaním zásielok z Ázie sa časť obyvateľov po celom Slovensku obáva podozrenia z jeho prenosu cez poštové zásielky. Slovenská pošta v najnovšom stanovisku ubezpečuje, že zásielky odosielané z Ázie sú zo zdravotného hľadiska bezpečné a monitorované medzinárodnými autoritami.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu