Poslanecké odmeny v Žiline navýšia, zmenou prejde aj odmeňovanie členov komisií ako neposlancov


Foto: Poslanecké odmeny v Žiline navýšia, zmenou prejde aj odmeňovanie členov komisií ako neposlancov Foto: ilustračné

Odmeny poslancov Mestského zastupiteľstva v Žiline sa s najväčšou pravdepodobnosťou od marca navýšia o zložku paušálnych náhrad výdavkov, ktorá bude predstavovať 60 percent základnej sadzby odmeny mestského poslanca. Vyplýva to z návrhu na zmenu zásad odmeňovania, ktorý na komisie predložilo 16 poslancov z dvoch poslaneckých klubov. Okrem zvýšenia paušálnych výdavkov dôjde aj k ďalším zmenám.

Poslanecká odmena je dnes stanovená ako dvanástina základného platu primátora mesta, v praxi predstavuje sumu 299 eur. V plnej výške po aktualizácii zásad získa len poslanec, ktorý bude zároveň členom niektorej z komisií. Za toto členstvo mu prináleží 20 percent, ak by nebol v žiadnej z nich, dostane len 80 percent odmeny. 

K základnej odmene majú poslanci možnosť získať paušálne náhrady 15 eur, po novom budú vo výške 60 percent - v absolútnej hodnote 180 eur. Činnosť poslancov je dnes náročnejšia na externé výdaje, čo má reflektovať práve zmena výšky náhrad. Stúpne aj odmena členom komisií, ktorí sú neposlanci:

„Materiál zvyšuje odmenu pre členov komisií - neposlancov z 20,-€ na 30,-€ a rozširuje paušálne náhrady výdavkov na cestovanie, mobilný telefón, ošatné, internetové pripojenie, tlač materiálov, vzdelávacie aktivity, používanie vlastných informačných a komunikačných technológií a náhrady ďalších výdavkov spojených s výkonom funkcie poslanca vo výške 60% z odmeny poslanca zaokrúhlené na desiatky nadol,“ spresňuje návrh. 

Na súčasnú úroveň dostala odmeny poslancov novela zákona v roku 2018, ktorá určila strop ich odmeny za rok ako maximálny mesačný plat primátora. Z pôvodnej minimálnej mzdy tak klesla na 253 eur v hrubom, následne stúpala s rastom primátorovho platu.


V minulosti viacerí poslanci kritizovali návrhy na navýšenie odmien poslancov, argumentovali tým, že výkon funkcie je pre nich poslaním a vykonávajú ho z presvedčenia, nie pre peniaze. Pre tých zavedie návrh možnosť vzdať sa odmeny aj paušálnych náhrad.

Mzda primátora dnes v Žiline predstavuje sumu 3 586 eur, spomedzi primátorov krajských miest zarába Peter Fiabáne výrazne najmenej. Jeho mzda je na minimálnej úrovni, ktorá mu prináleží zo zákona. Rovnako zarábajú najmenej, oproti kolegom z iných krajských miest, aj žilinskí viceprimátori.

Zdroj: www.zilina.sk

Okrem paušálnych náhrad bol v minulosti upravený aj príspevok na ošatenie pre sobášiacich, keďže v uplynulom období dochádzalo často k problémom s obsadením pozície sobášiacich.

V prípade vykonania viac ako 30 sobášov za mesiac môže poslanec získať príspevok na ošatenie až 260 eur. Celkový dopad zmien na rozpočet bude predstavovať sumu viac ako 70-tisíc eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu