O voľbu poštou požiadali aj Žilinčania z Kataru, Laosu, Ugandy či Južného Sudánu


Foto: O voľbu poštou požiadali aj Žilinčania z Kataru, Laosu, Ugandy či Južného Sudánu

V nachádzajúcich voľbách chce rozhodovať o osude Slovenska voľbou zo zahraničia až 1 133 Žilinčanov, ktorým mesto Žilina odoslalo návratnú obálku, hlasovacie lístky a poučenie o spôsobe hlasovania. V porovnaní s predošlými parlamentnými voľbami narástol ich počet na viac ako dvojnásobok. V roku 2016 žiadalo o možnosť voľby poštou len 473 voličov s trvalým pobytom v Žiline.

Najviac Žilinčanov sa chce na voľbe zúčastniť z Českej republiky (421), Veľkej Británie (149) a Nemecka (82). Medzi krajinami sa nájdu aj exotické destinácie, pri jednej z nich musel Mestský úrad v Žiline využiť služby poštového kuriéra.

„Na doručenie obálky s hlasovacími lístkami do Južného Sudánu musela samospráva dokonca využiť kuriérsku spoločnosť, keďže pošta do uvedenej krajiny nedoručuje. Medzi krajinami s najväčším počtom žiadateľov sú napríklad Švajčiarsko (44), Španielsko a USA (33), Francúzsko (32), Rakúsko (31), Holandsko (27), Nórsko (23), Írsko (22), Belgicko a Austrália (21), Kanada (19), Švédsko (15), Taliansko a Poľsko (14), Luxembursko (13), Dánsko (12), Fínsko (9), Maďarsko, Island a Spojené arabské emiráty (4),“ dodal hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Tri a menej žiadostí smerovalo do krajín ako Japonsko, Maurícius, Estónsko, Malajzia, Mexiko, Taiwan, Nový Zéland, Portugalsko, India, Čína, Grécko, Azerbajdžan, Jordánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Cyprus, Haiti, Hong Kong, Indonézia, Izrael, Katar, Laos, Libéria, Litva., Maroko, Rusko, Thajsko, Uganda a Ukrajina. 


V Žiline bude 79 okrskov, voliť môžete aj mimo miesta trvalého bydliska

Občania, ktorí sa budú v čase volieb nachádzať v Slovenskej republike, no mimo svojho trvalého bydliska a volebného okrsku, môžu do 10. februára požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu.

Buď tak môžu urobiť písomne na poštovej adrese úradu alebo elektronicky e-mailom na adrese hlasovacipreukaz@zilina.sk. Osobne alebo prostredníctvom splnomocnenca je možné žiadať o preukaz najneskôr v posledný deň predo dňom konania volieb, teda 28. februára do 14.00 hod. v klientskom centre na Mestskom úrade v Žiline. 

Žiadosť o vydanie hlasovacieho preukazu musí obsahovať meno, priezvisko voliča, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu na doručenie hlasovacieho preukazu.

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sa budú tento rok konať v sobotu 29. februára na celom území Slovenska. Volebné miestnosti sa otvoria o 7.00 hodine ráno a zatvoria o 22.00 hodine. V meste Žilina sa bude voliť v 79 volebných okrskoch. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina