AKTUÁLNE: Dopravcovia blokujú len niektoré z plánovaných miest, Žilina je bez štrajku


Foto: AKTUÁLNE: Dopravcovia blokujú len niektoré z plánovaných miest, Žilina je bez štrajku
Galéria: 10 fotiek
Foto: Kamionistu odstavili policajti na parkovisku pri stanici STK.

Na dnešný deň ohlásila Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) blokádu hraničných priechodov, ktorá mala začať už od 8:00 hodiny ráno. Aktuálna situácia podľa informácií od našich čitateľov vyzerá tak, že zablokované sú hraničné priechody Trstená a Makov, a to obojsmerne pre nákladnú dopravu. 

Polícia upozorňuje všetkých účastníkov cestnej premávky, že hraničné prechody Trstená a Makov sú blokované štrajkujúcimi kamiónmi. Prejazd je blokovaný pre nákladnú dopravu. Pre osobnú dopravu a záchranné zložky je prejazd umožnený,“ potvrdilo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline.


Stav a plánované blokácie v Žilinskom kraji rieši polícia, ktorá neumožňuje kamionistom blokovať cesty. V ohlásení o pokračovaní ostrého štrajku totiž autodopravcovia deklarovali snahu blokovať Žilinu a Ružomberok.

Pôvodný plán autodopravcov zo združenia UNAS bol zablokovať cestu I/18 v smere na Martin, kamionistov však príslušníci polície zastihli ešte na parkovisku a nepovolili im výjazd na cestu za účelom blokovania.


Odstavený kamión jedného zo šoférov, združeného pod Úniou autodopravcov Slovenska.

Dnešný štrajk je bez podpory Združenia cestných dopravcov Slovenskej republiky (ČESMAD), ktorého predstavitelia včera pristúpili na jeden z variantov ponúkaných Ministerstvom dopravy Slovenskej republiky.

Návrh UNAS-u, ktorý takisto obsahuje dva varianty možného riešenia zmeny zákona, teraz ministerstvo kvantifikuje z hľadiska dopadov na ekonomiku. O vplyve na rozpočet plánuje minister informovať vládu už v stredu na rokovaní. 

„Je dôležité pripomenúť, že nie je dôvod vyvíjať nátlak a prijať extrémne rýchlo unáhlené riešenie v priebehu niekoľkých hodín, či dní.Daň z motorových vozidiel za rok 2020 bude splatná koncom januára 2021 a rovnako tak zľavy z mýta je možné uplatniť až od začiatku júla tohto roka. Na nájdenie optimálneho riešenia je teda dostatok času,“ tvrdia predstavitelia rezortu dopravy. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu