Najväčším lákadlom pre turistov v Žilinskom kraji je Oravský hrad, úspech žne aj nový Oravský expres


Foto: Najväčším lákadlom pre turistov v Žilinskom kraji je Oravský hrad, úspech žne aj nový Oravský expres Foto: Žilinský samosprávny kraj

Žilinský kraj je z pohľadu turizmu pre ľudí veľkým lákadlom. Kultúrne inštitúcie zaznamenávajú každoročne desaťtisíce návštevníkov. Okrem domácich turistov k nám prichádzajú aj návštevníci z krajín ako Česko, Poľsko, Maďarsko, Fínsko, Dánsko, Španielsko, Francúzsko ale dokonca aj z Kanada a Japonsko.

Kultúrne inštitúcie Žilinského samosprávneho kraja navštívilo za rok 2019 viac ako 1,5 milióna ľudí. Najväčší záujem mali už takmer tradične o Oravský hrad a múzeum, kde sú pripravované rôzne expozície a sprievodné podujatia. Veľkým lákadlom pre ľudí je však aj Oravská lesná železnica.

Žilinský turistický kraj v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko spustil počas minuloročných letných prázdnin špeciálny turistický vlak Oravský expres. Ten premával v júli a v auguste každú sobotu zadarmo na trase Žilina - Oravský Podzámok a späť. Vďaka tejto novinke si mohli turisti naplánovať celodenné výlety a objavovať zaujímavé zákutia v kraji.


Vlak zastavoval na celkovo jedenástich zastávkach a pre enormný záujem bolo potrebné jeho kapacitu zdvojnásobiť. Turisti mali vďaka bezplatnému spojeniu možnosť vydať sa na hrad Strečno alebo Starhrad, osviežiť sa v horúcich dňoch pri Šútovskom vodopáde alebo navštíviť drevený artikulárny kostolík v Istebnom či majestátny Oravský hrad. Návštevu hradu bolo navyše možné spojiť s vyhliadkovými plavbami na pltiach na rieke Orava aj kúpaním vo vodnom svete AquaRelax Dolný Kubín.

Medzi najviac navštevované lokality za rok 2019 patrí aj Skanzen Vychylovka či Historická lesná úvraťová železnica spájajúca z oboch strán Kysuce i Oravu. Návštevníkom sa minulý rok páčilo aj na Liptove, kde vyhľadávali Múzeum liptovskej dediny v Pribyline a taktiež expozíciu Roľnícky dom s dvorom vo Vlkolínci.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj