K mítingom strany s odsúdeným rasistom na kandidátke zvolali v Žilinskom kraji protizhromaždenia


Foto: K mítingom strany s odsúdeným rasistom na kandidátke zvolali v Žilinskom kraji protizhromaždenia Foto: Rasista Mazurek, ktorý kričal na rodinu arabského pôvodu vulgarizmy, skupina ich zahádzala kameňmi

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sa blížia, už 29. februára budeme rozhodovať o novom zložení vlády a parlamentu. Aktuálne dni sa nesú v duchu kampaňovania, ku ktorým patrí aj kontaktná kampaň a stretnutia s obyvateľmi.

Takmer istotne bude súčasťou Národnej rady Slovenskej republiky aj strana Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Tú podstatná časť verejnosti, vrátane historikov, považuje za fašistickú aj po tom, ako stranu nerozpustil Najvyšší súd Slovenskej republiky na návrh generálneho prokurátora.

Dôvodom bol nedostatok dôkazov, rolu v rozpustení mohol hrať aj mafián Marián Kočner, ktorý sa chválil, že to “vybavil”. Kočner je dnes obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

„Som vybavil, že NS SR (Najvyšší súd Slovenskej republiky, pozn. red.) pošle do p..e Čižnárove podanie na zrušenie ich strany. Súd povie, že nie sú fašisti. Tak sú mi niečo dlžní. Vidím dopredu pár krokov,“ uviedol v Threeme Zsuzsovej Kočner podľa portálu aktuality.sk s tým, že Kotleba podrží Ficovu vládu. 

Rasistické prejavy, útok a nacistická symbolika sú dôvodmi pre protizhromaždenia

Aj keď mnohí priaznivci si vykladajú nerozpustenie ako dôkaz toho, že ĽSNS nie je fašistická strana, v rovnakej jurisdikcii bol odsúdený člen strany a jej bývalý poslanec Milan Mazurek za rasistické výroky v žilinskom rádiu Frontinus na adresu Rómov.


Vedúci predstavitelia strany sa od rasistu nedištancovali, naopak, naďalej je jedným z hlavných predstaviteľov na prebiehajúcich predvolebných stretnutiach a kandiduje.


Okrem propagácie rasistu strana využíva aj nacistickú symboliku. V minulosti odovzdala postihnutým deťom šeky v hodnote 1488 eur, čo odkazuje na 14 slov pravicového teroristu Davida Lanea a 88, teda akronym HH, ktorý je skráteným tvarom nacistického pozdravu “Heil Hitler!”.

Okresný predseda strany v Leviciach má na hrudi vytetovaný hákový kríž, šéf žilinskej organizácie strany v roku 2014 rozkopal Dominikánca Leniho Cruza pre odlišnú farbu pleti. Predseda strany Marián Kotleba násilný čin zľahčoval v televíznej diskusii na Markíze tým, že ho za mladícku nerozvážnosť.

Protizhromaždenia s vyššou účasťou prinútili stranu zrušiť míting

Nielen pre vyššie uvedené skutočnosti sa konajú v mestách, kde stana zavíta, protestné protizhromaždenia. V utorok sa v Levoči pred radnicou zišlo približne dvetisíc ľudí, ktorí prišli protestovať proti mítingu ĽSNS. Spoločne vypískali odsúdeného rasistu Mazureka, ktorý nevystúpil s prejavom a míting strana zrušila.

Podobné protestné akcie sa chystajú aj v Žilinskom kraji, už dnes o 16:00 hod. v Bytči a o 17:30 hod. v Beluši a zajtra od 16:00 hod. v Kysuckom Novom Meste a 17:30 hod. v Rajeckých Tepliciach. 

ĽSNS je známa tým, že svoje zhromaždenia propaguje v podvečerných hodinách prostredníctvom dodávky s megafónom. Jeden z aktivistov na Kysuciach sa počas tohto typu propagácie vybral za nimi a, rovnako za pomoci megafónu, negoval ich nahrávky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu