Až 31 projektov v Žilinskom regióne získalo eurofondy na cezhraničnú spoluprácu za 1,2 milióna eur


Foto: Až 31 projektov v Žilinskom regióne získalo eurofondy na cezhraničnú spoluprácu za 1,2 milióna eur Foto: ilustračné - Žilinský samosprávny kraj

Na rozvoj žilinského regiónu v oblasti pohraničia poputuje ďalší balík európskych peňazí v celkovom objeme 1,2 milióna eur. V žiadosti o dotáciu z programu Interreg PL-SK uspelo celkovo 31 mikroprojektov, ktoré získali jednotlivo dotáciu až do výšky takmer 100-tisíc eur.

Spolu s poľskými partnermi budú slovenské inštitútie zlepšovať napríklad vzdelávanie či obnovovať kultúrne pamiatky. Počet projektov aj celková podpora je oproti minulému roku výrazne vyššia, vtedy získalo 13 projektov celkovú dotáciu približne 503-tisíc eur.

Medzi tohtoročnými podporenými projektmi je napríklad Slovensko-poľská vidiecka univerzita, Hmyzí hotel ako súčasť environmentálnej výchovy alebo Dom bylinkárov a olejkárov, ktorý by mal vzniknúť v Kláštore pod Znievom.  

„Vďaka podpore z európskych finančných zdrojov sa podarí aj tento rok rozbehnúť projekty, výsledkom ktorých bude posilnenie spolupráce medzi komunitami v prihraničných oblastiach. Som rada, že medzi úspešnými žiadateľmi sú aj naše organizácie, ktorých projekty spolufinancujeme,“ uviedla županka Erika Jurinová. 


Peniaze na opravu aj digitálne novinky

Úspešný projekt získali aj Krajské kultúrne stredisko v Žiline alebo Krajská organizácia cestovného ruchu Žilinský turistický kraj. Mesto Bytča plánuje budovanie náučného chodníka „Za krásami bytčianskej prírody“. Peniaze z Európskej únie získa aj Liptovské múzeum v Ružomberku na projekt, počas ktorého dôjde k oprave troch drevených historických objektov. 

V jednom z opravných objektov vznikne mobilná výstava na tému dobrovoľnách hasičov, ktorí pôsobia v pohraničí. Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne pripraví film v podobe virtuálnej 360 stupňovej reality. Návštevníci budú môcť vďaka nemu spoznať aj nepoznané miesta na Oravskom hrade, ktoré sú z bezpečnostných dôvodov neprístupné verejnosti.

„Vlani bol takto obnovený napríklad historický železničný vozeň v správe Oravského múzea, vybudoval sa Remeselný dom v areáli Oravskej lesnej železnice a zriadili sa oddychové zóny v Novoti či v Zubrohlave. Mikroprojekty so žiadosťami o príspevok predkladajú mestá, obce, či verejné subjekty. Úspešní prijímatelia podpíšu v najbližších dňoch zmluvy so Žilinským samosprávnym krajom a svoje aktivity budú realizovať na území žilinského regiónu v priebehu roku 2020,“ spresnila župa v správe k vyhodnoteniu žiadostí.

Kraj pripravuje projekty aj v programovom období na roky 2021 - 2027:Žilinský samosprávny kraj je momentálne členom pracovnej skupiny nového programu INTERREG PL – SK, ktorý aj po roku 2021 bude podporovať rozvojové aktivity obcí a miest prihraničného regiónu,“ potvrdil vedúci oddelenia projektov EÚ Michal Patúš. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu