Pokračovanie výskumnej spolupráce s prestížnou kalifornskou univerzitou dnes ohlásili v Žiline


Foto: Pokračovanie výskumnej spolupráce s prestížnou kalifornskou univerzitou dnes ohlásili v Žiline

Na Žilinskej univerzite v Žiline (UNIZA) bola dnes predstavená nová výzva, vďaka ktorej budú ďalší traja slovenskí výskumníci vyslaní na pobyt na kalifornskú univerzitu v Berkeley. Projekt Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu nadviaže na už realizované pobyty, vďaka ktorým sa na prestížnu UC Berkeley dostalo už niekoľko vedeckých pracovníkov.

Traja úspešní kandidáti získajú dotáciu až do výšky 93 tisíc eur, ktorá pokryje školné 50-tisíc dolárov a náklady na život počas jedného semestra. Projekt prišiel do Žiliny predstaviť podpredseda vlády SR Richard Raši, spolu s ním o projekte hovoril aj rektor Žilinskej univerzity v Žiline Jozef Jandačka.

Spolupráca sa začala najmä v oblasti inteligentných dopravných systémov, aj preto sa nachádzame v srdci automobilového priemyslu - na obyvateľa vyrába Slovensko najviac automobilov na svete a v oblasti automotive zamestnáva priamo 170-tisíc pracovníkov. Automobilový priemysel musí reagovať aj na trendy ako autonómne vozidlá, elektromobilita či mobilita ako služba,“ uviedol Raši. 

Spolupráca nekončí stážami, má prínos aj pre samotnú univerzitu a krajinu

Uchádzači sa môžu prihlasovať s projektmi, ktoré budú zamerané na inteligentné dopravné systémy, informatizáciu v doprave a automobilový priemysel. Vďaka podpísanej spolupráci z roku 2017 medzi Žilinskou univerzitou v Žiline a University of California, Berkeley absolvovali stáže aj dvaja vedci UNIZA Michal Gregor a Martina Kajanová.

„Som veľmi rád, že sa otvorila aj táto druhá výzva spolupráce s jednou z najlepších univerzít na Slovensku. Má to význam nielen pre univerzitu, ale myslím si aj pre celé Slovensko. Môžem konštatovať, že prospešnosť nie je len v raste po osobnostnej a kultúrnej stránke, ale má to význam aj pre ďalšiu spoluprácu v budúcnosti. V máji tu bola pani profesorka Bajcsy, ktorá vychválila našich pracovníkov na stáži a pochvaľovala si spoluprácu s nimi. Sama vyjadrila názor, že v nej treba pokračovať,“ doplnil rektor Jozef Jandačka.

Dôkazom fungujúcej spolupráce je aj fakt, že profesorka Ružena Bajcsy, ktorá má slovenské korene, by sa mala na akademickú pôdu na Slovensku vrátiť opäť v júli. Výzva, do ktorej budú kandidátov prihlasovať samotné školy, je otvorená do 17. apríla 2020. 


Na ohlásení novej výzvy sa zúčastnili aj vedci Michal Gregor, ktorý počas stáže pracoval na projekte VEHICAL. Spoločne s tímom skúmal, za pomoci umelej inteligencie, vplyv akustických prejavov počas jazdy na jej štýl a bezpečnosť.

Martina Kajanová sa vo výskume zamerala na elektromobilitu, konkrétne napríklad aj na vplyv nabíjacích staníc na elektrizačnú sústavu s dôrazom na ich napojenie na obnoviteľné zdroje. Častou výtkou súčasnej ekológie elektromobilov je totiž využívanie elektriny získanej za pomoci fosílnych palív. 

„Výhodou pre mňa bolo, že som ešte mladý výskumný pracovník, doktorantské štúdium som dokončila nedávno a ľudia zo špičkovej univerzity mi ukázali, kde sa mám zamerať v tejto oblasti. Podľa toho sme upravili projekt, zamerali sme sa nielen na riadenie elektromobilov, ale aj na to, ako to vplýva na majiteľov elektromobilov. Podľa mňa zaujímavá problematika, ktorú je potrebné ďalej rozvíjať, ak chceme vytvárať mechanizmy pre rozvoj elektromobily na Slovensku,“ dodala Kajanová.

Oproti Slovensku vyzdvihla väčšiu mieru prepájania rôznych odvetví, pri riešení konkrétneho projektu v jej prípade spolupracovali odborníci z odvetví dopravy, energetiky aj ekonomiky.

Jej kolega Michal vidí rozdiel v tom, že dôraz je kladený aj na vysvetľovanie motivácie toho, prečo niekto daný mechanizmus alebo metódu vymyslel a ako môže pomôcť riešiť problém, a nielen ako funguje. Obaja mladí vedci ocenili spôsob fungovania štúdia na UC Berkeley, ktoré je flexibilné a umožňuje medziodborové zameranie.

Zároveň im poskytuje tvorivé a stimulujúce prostredie aj prostredníctvom množstva seminárov od ľudí z najväčších technologických firiem na svete. Na prednáškach sú často prítomní ľudia so skúsenosťami z výskumu až na úrovni tvorcov, v praxi tak často vysvetľujú nimi vymyslené metódy. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu