Autodopravcovia neprijali ponuku ministerstva dopravy, nevylučujú ďalší štrajk v uliciach


Foto: Autodopravcovia neprijali ponuku ministerstva dopravy, nevylučujú ďalší štrajk v uliciach

Autodopravcovia dnes 20. januára rokovali s ministerstvom dopravy o nových podmienkach pri výbere mýta pre nákladné vozidlá. Ministerstvo predložilo dve ponuky, ako by sa mohol nastaviť nový systém zliav. Z ponúk si však vybralo len združenie ČESMAD.

V prvom prípade by sa mali po dosiahnutí predmetnej úrovne na konci roku spätne aplikovať zľavy na všetky kilometre. V druhom prípade sa podľa najazdených kilometrov v aktuálnom roku stanoví objemová zľava na budúci rok, pričom celý rok bude aplikovaná od prvého kilometra.

Pre ČESMAD bola z navrhovaných ponúk zaujímavá prvá, UNAS obe ponuky odmietol. „Drobné nech si zoberú so sebou, lebo tých drobných už nám ponúkali hodne,“ povedal po dnešnom rokovaní Stanislav Skala z Únie Autodopravcov Slovenska (UNAS).

„Po dosiahnutí predmetnej úrovne sa na konci roku spätne aplikujú zľavy na všetky kilometre (také, aké boli bez zľavy alebo s nižšou sadzbou). Ročný objem obsiahnutých zliav cca 8,6 mil. EUR. Viac ako zdvojnásobený objem zliav oproti dnešnému stavu,“ uvádza sa v prvom návrhu.


Združenie ČESMAD by si vedelo predstaviť aj väčšie ústupky, avšak prvá ponuka je pre dopravcov zaujímavá. UNAS ponuky odmietol s tým, že budú mať valné zhromaždenie v najbližších hodinách, na ktorom by si mali celú vec prediskutovať.

Stanislav Skala informoval, že po dnešnom valnom zhromaždení plánujú ministerstvu predložiť svoju ponuku. V prípade, že sa autodopravcovia s ministerstvom dopravy nedohodnú, nevylučujú ďalší štrajk priamo v uliciach.

Rokovania zatiaľ ukončené neboli, obe strany majú stále čas do štvrtka na vzájomné zváženie a prepočítanie predložených ponúk.

„My potrebujeme zásobovať tie obchody, my potrebujeme nejakým spôsobom znižovať náklady aj pre tých výrobcov, aj pre tých ľudí. Pokiaľ nám oni budú zvyšovať náklady, my ich musíme premietnuť do cien tovaru, toto nech občania pochopia,“ dodal Stanislav Skala v rozhovore pre portál hnonline.sk.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu