Na Slovensku boli zaznamenané dva prípady vtáčej chrípky, zatiaľ mimo Žilinského kraja


Foto: Na Slovensku boli zaznamenané dva prípady vtáčej chrípky, zatiaľ mimo Žilinského kraja Foto: ilustračné / pixabay.com

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka dnes informovalo, že na území Slovenskej republiky bol zaznamenaný už druhý prípad vtáčej chrípky. Obe nákazy boli diagnostikované v drobnochove hydiny a zatiaľ mimo Žilinského kraja.

Prvý prípad evidujú v obci Zbehy, okres Nitra a druhý v obci Cífer, okres Trnava. Vtáčiu chrípku doteraz zaznamenali v susednom Poľsku, Maďarsku a Českej republike. Vzhľadom na ročné obdobie, klimatické zmeny a migráciu vtáctva, je nevyhnutné zvýšiť pozornosť.

„Vyzývame chovateľov k obozretnosti a upozorňuje ich na zavedenie preventívnych opatrení. Mimoriadne dôležité je zabrániť kontaktu voľne žijúcich vtákov s chovanou hydinou. Hydinu treba kŕmiť a napájať v uzavretom priestore alebo pod prístreškom, ktorý dostatočne bráni prilietavaniu voľne žijúcich vtákov a zamedzuje kontakt voľne žijúcich vtákov s krmivom a vodou, určenou pre hydinu,“ uvádza ministerstvo.

Mimoriadne dôležité je bezodkladne oznámiť príslušnému orgánu veterinárnej správy, akékoľvek klinické príznaky vtáčej chrípky u hydiny. U ľudí je dôležité pri nájdení uhynutých vtákov, nedotýkať sa kadáveru, pričom upozorňujeme, že môže ísť aj o voľne žijúce vtáctvo. Dôležité je tiež správne používať osobné ochranné pomôcky a dodržiavať hygienické návyky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka