Správy o prenasledovaní žien dodávkami v Žilinskom kraji: Polícia vyzýva na nešírenie paniky


Foto: Správy o prenasledovaní žien dodávkami v Žilinskom kraji: Polícia vyzýva na nešírenie paniky Foto: ilustračné

Na internete sa v posledných dňoch objavilo niekoľko správ ohľadom auta alebo dodávky, ktorá mala prenasledovať ženy v rôznych obciach Žilinského kraja. Dôkazom konania má byť fotografia krvavej ruky ženy, ktorá padla na ľade, keď pred autom údajne utekala.

Nakoľko sa podobné správy šíria opäť masovo, a najviac prostredníctvom sociálnych sietí, Polícia Slovenskej republiky zaujala stanovisko. Šírenie správ sa nepravidelne opakuje, napriek tomu je frekvencia reálne zaznamenaných prípadov minimálna. Ľudia tak môžu šíriť správy, ktoré dosiahnu len vyvolanie paniky:

„V prvom rade chceme poukázať na fakt, že Slovensko je unikátnou krajinou na svete, keďže pomaly každý týždeň tu dochádza k pokusu o únos detí dodávkami, avšak stále to tým únoscom nevychádza a vždy zlyhajú. Neexistuje žiadna iná krajina sveta, kde by toľkokrát zlyhali únoscovia ako na Slovensku, teda aspoň podľa toho, čo sa píše po tých internetoch,“ uvádza polícia.


Po upozornení na niektoré šíriace sa prípady ich príslušníci preverujú a vyhodnocujú kamerové záznamy. Zároveň ale muži zákona pripomínajú, že najefektívnejšie je vždy privolať pomoc cez číslo 158. 

„Ak tak nespravíte, a v údajnom strachu o život si radšej otvoríte Facebook alebo Instagram a popíšete rôzne statusy, tak je na mieste spochybnenie dôveryhodnosti vášho konania. Jediné, čo dosiahnete, je šírenie paniky. V konečnom dôsledku, ak by bola hrozba reálna, tak tým, že ju neoznámite ihneď na 158, vystavujete do nebezpečenstva iné osoby a nesiete za svoje konanie plnú zodpovednosť,“ uvádza ďalej stanovisko.

Ak sa hodnovernosť v súčasnosti šírených správ potvrdí, polícia bude o tom informovať verejnosť. Nateraz to ale vyzerá, že žiadna z hrozieb v správach sa nepotvrdila, aj keď policajti momentálne celú vec preverujú.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Polícia