Zákaz pyrotechniky v Žiline? Poslanci budú hlasovať o jej obmedzení len na detskú kategóriu F1


Foto: Zákaz pyrotechniky v Žiline? Poslanci budú hlasovať o jej obmedzení len na detskú kategóriu F1 Foto: ilustračné

Už nadchádzajúci Silvester a Nový rok v Žiline by sa mohol niesť v pokojnejšej atmosfére než doteraz. Aktuálne platné všeobecne záväzné nariadenie (VZN) povoľuje počas týchto dvoch dní, teda v dátumy 31.12 a 1.1., využívať na území mesta zábavnú pyrotechniku. V praxi tak môžu obyvatelia počas 48 hodín iniciovať pyrotechnické výrobky triedy F1 až F3.

To korešponduje s petardami a pyrotechnikou, ktorú môžu podľa zákona predávať v obchodných sietiach a stánkoch predajcovia. Už na najbližšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline by sa mohlo znenie VZN zmeniť.

Na návrh poslankyne Ivety Martinkovej by mohol byť zmenený odsek uznesenia na znenie, ktoré zakazuje na území mesta používať pyrotechnické výrobky kategórie F2 a F3. K návrhu sa kladne vyjadril aj náčelník Mestskej polície v Žiline Peter Mišejka:

„Stanovisko MP Žilina a mňa ako náčelníka je jednoznačné. Celoročný zákaz má opodstatnenie, pretože bilancia každý rok je pre každého, aj laika evidentná. Požiare, úrazy, poškodenie majetku, sťažnosti občanov, znečistenia verejných priestranstiev, stres pre ľudí a zvieratá a žiaľ aj smrť zvieraťa – psa (medializovaný prípad zo Žiliny), pre extrémny syndróm stresu zo zvuku petardy. Iný prípad sa týkal kolapsu psa, ktorému majiteľ zabezpečil veterinárnu starostlivosť.“ 

Petardy púšťa čoraz menej ľudí, problémom sú exprimentujúce deti

Ako správne poznamenal, zákaz a hroziace sankcie neodradia všetkých. No takáto zmena VZN by mohla pomôcť znížiť výskyt nebezpečných situácií. Množstvo Žilinčanov už na Silvestra nevyužíva pyrotechniku, naopak, stretnú sa na ďalší deň na námestí a sledujú oficiálny ohňostroj zo strechy Mestského divadla v Žiline.


Podľa kategorizácie by v prípade schválenia bola v meste Žilina povolená len kategória pyrotechniky F1 - ide o výrobky s nízkym nebezpečenstvom a zanedbateľnou hladinou hluku – prskavky, fontánky či praskajúce guľôčky.

Správa o vplyve používania pyrotechniky na stav verejného poriadku, ktorá je súčasťou materiálu návrh na rokovanie komisií, spresňuje aj počet oznamov na políciu v povolených 48 hodinách:

„V dňoch 31.12.2019 a 1.1.2020 prijalo operačné stredisko 13 telefonických oznamov a dotazov týkajúcich sa používania pyrotechniky. V prípade oznamov, kedy sa jednalo o domnelé používanie zábavnej pyrotechniky ohrozujúce majetok, boli na mieste zistené osoby hliadkami poučené o bezpečnom používaní pyrotechniky. Poškodenie akéhokoľvek majetku nebolo zistené.“ 

Zraniteľnou skupinou užívateľov sú deti, ktoré často s pyrotechnikou experimentujú a snažia sa zvyšovať jej efektnosť či účinnosť. Často dochádza k jej uzatvoreniu vo fľaši alebo vhodeniu do kontajnerov, následkom čoho sú požiare. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu