Poškodenie Židovského cintorína v Rajci nemalo náboženský podtón, hroby zrejme zničili mladí chlapci


Foto: Poškodenie Židovského cintorína v Rajci nemalo náboženský podtón, hroby zrejme zničili mladí chlapci Foto: ilustračné - YouTube / Ruptly

V decembri 2019 došlo na Židovskom cintoríne v Rajci k vandalizmu, ktorého výsledkom je 20 poškodených dobových náhrobných kameňov. V mestskej časti Skotňa vznikla na cintoríne škoda vo výške najmenej 5-tisíc eur.

Polícia intenzívne pátrala po páchateľoch aj s ohľadom na to, že po Námestove išlo v krátkej dobe už o druhý poškodený židovský cintorín na Slovensku. K ich ničeniu sa vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová:

„Je to veľmi nebezpečná hra so strachom a vyvolavaním napätia v spoločnosti. Dotknutí sú nielen pozostalí a ich blízki, ale celá židovská komunita, ktorá práve včera zapaľovala prvú sviečku na chanukii.“  


Dnes je vďaka odhaleniu policajtov jasné, že vandalizmus v Rajci nemal nenávistný podtón. Páchateľmi majú byť mladí chlapci z okresu Žilina, najstarší z nich má len 12 rokov: 

„Podozrivými sú piati maloletí chlapci vo veku od 9 do 12 rokov z okresu Žilina. Policajti zároveň zistili, že motívom konania maloletých neboli žiadne znaky rasovej, etnickej, či náboženskej neznášanlivosti, nenávisti voči inej skupine osôb alebo propagácia ideológie, ktorá by smerovala k potláčaniu základných práv a slobôd,“ uviedla policajná hovorkyňa Jana Balogová. 

Vzhľadom na nízky vek maloletých bude trestné stíhanie zastavené. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina