Mesto Žilina zisťuje dotazníkom názory obyvateľov na aktuálnu situáciu s parkovaním


Foto: Mesto Žilina zisťuje dotazníkom názory obyvateľov na aktuálnu situáciu s parkovaním Foto: ilustračné

Žilinská radnica spustila dotazníkové zisťovanie na internete aj v uliciach, ktorého cieľom je zistiť názory obyvateľov na parkovanie v Žiline. Cieľom je zmapovanie názorov Žilinčanov na niektoré kroky, ktoré by mohlo mesto v budúcnosti pripraviť na riešenie aktuálneho stavu parkovania. 

„Neustály nárast počtu vozidiel v meste núti samosprávu hľadať nové dopravné možnosti. Riešením však nie je neustále budovanie nových parkovacích miest na úkor zelene. Preto chceme poznať Vaše názory na tému parkovania v Žiline,“ uvádza popis k dotazníku, ktorý je možné vyplniť do 9. februára. 

Obyvatelia sa tak môžu vyjadriť napríklad k tomu, či súhlasia s rozširovaním parkovacích miest a plôch na úkor zelene alebo aby parkovacie miesta v obytných zónach za zvýhodnených podmienok prioritne využívali ľudia s trvalým pobytom v Žiline. Jedna z otázok sa týka aj spoplatnenia parkovania na sídliskách, ktoré by mohlo znížiť počet parkujúcich vozidiel.  

Rezidentské parkovanie či parkovacie domy v Žiline

Otázka súvisí s potenciálnym zavedením regulovaného parkovania v Žiline, podobné funguje v Trenčíne už od roku 2017. Systém rezidentského parkovania s primeranou sumou, ktorej cieľom je vytlačiť zo sídlisk vozidlá, ktorých majitelia tam nežijú, sa v Trenčíne osvedčil.


Mesto chce takisto poznať postoj Žilinčanov k tomu, či by využívali parkovací dom, ktorý by bol od miesta bydliska vzdialený približne 200 až 400 metrov a poskytoval by lacnejšiu alternatívu k plošnému parkovaniu. Radnica si v roku 2019 nechala spracovať aj komplexnú evidenciu parkovacích plôch v Žiline.

Názor môžete vyjadriť v dotazníku na tomto odkaze

 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu