V komunálnom odpade končí množstvo potravín, najviac ich vyhadzujú ľudia z domácností


Foto: V komunálnom odpade končí množstvo potravín, najviac ich vyhadzujú ľudia z domácností Foto: ilustračné

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dnes 16. januára informovalo, že viac ako polovicu (53 %) všetkých vyhodených potravín, ktoré končia v odpade, vytvárajú domácnosti. V nádobách na komunálny odpad končia najčastejšie: 

  • ovocie
  • zelenina
  • hotové jedlá
  • mäsové výrobky
  • mlieko
  • pečivo

Podľa ministerstva je hlavnými príčinami najmä nakupovanie prehnaného množstva potravín a ich nesprávne uskladnenie či uplynutie dátumu spotreby.

„K znižovaniu objemu potravinového odpadu môžu výrazne prispieť mestá a obce rozmiestnením nádob na zber kompostovateľného odpadu. Ušetrili by tak nielen prostriedky za skládkovanie, ale aj znížili náklady na starostlivosť o zeleň. V súčasnosti potravinový odpad z domácností kompostuje alebo inak zhodnocuje len veľmi malá časť ľudí a až 70% zbytočne končí na skládke komunálneho odpadu,“ uvádza sa v správe.

Potraviny, ktoré sa nachádzajú v komunálnom odpade, následne lákajú divú zver ako diviaky či srnky. Tie sa zvyknú v Žiline pohybovať najčastejšie po sídlisku Hájik a prehľadávať okolie kontajnerov. Tam nachádzajú množstvo zeleniny aj pečiva.



Odpadové hospodárstvo v Žiline čakajú tento rok zmeny, mesto plánuje investovať sumu približne 50 tisíc eur do otvorenia dvoch nových zberných dvorov. Za ďalších 100 tisíc eur budú vymenené malé smetné nádoby najmä v centre mesta a na verejných priestranstvách. Tie sú dnes často v zlom technickom stave.

Celkové náklady na odpadové hospodárstvo budú v budúcom roku tvoriť predbežnú sumu 3 655 000 eur, z nich bude 1,7 milióna eur využitých na zber a vývoz komunálneho odpadu fyzických osôb.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka