Mesto Žilina získalo na realizáciu projektov viac ako 900 tisíc eur z eurofondov


Foto: Mesto Žilina získalo na realizáciu projektov viac ako 900 tisíc eur z eurofondov Foto: ilustračné

Vyše 900 000 eur získalo mesto Žilina na realizáciu troch svojich projektov v roku 2020. Finančné prostriedky z Integrovaného regionálneho operačného programu, ktorý vyhlasuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, samospráva využije na ďalšiu etapu rekonštrukcie zastávok mestskej hromadnej dopravy v Žiline, na revitalizáciu verejného priestoru vnútrobloku ulice Fatranská na sídlisku Vlčince a podporu terénnej sociálnej práce. 

V druhej etape rekonštrukcie zastávok mestskej hromadnej dopravy v Žiline, ktorá bude stáť vyše 365 000 eur, sú naplánované stavebné úpravy existujúcich piatich zastávok (na sídliskách Hájik, Solinky a v centre mesta) a vybudovanie jednej novej zastávky na ulici Hôrecká.

Rekonštrukcia zahŕňa aj debarierizačné opatrenia, ktoré  budú mať pozitívny vplyv na možnosti užívania hromadnej dopravy marginalizovanými skupinami osôb.

Vnútroblok na Vlčincoch zmení podobu, zlepšia sa sociálne služby


Revitalizácia s uplatnením ekologických princípov tvorby a ochrany zelene je plánovaná v projekte, ktorým sa zmení vnútroblok na ulici Fatranská v rámci najväčšieho mestského sídliska Vlčince. Uvedené miesto súčasnosti neposkytuje vhodné možnosti pre oddychovú a športovú aktivitu obyvateľom.

Za vyše 423 000 eur sa vykonajú úpravy spevnených plôch, pribudnú smetné nádoby, lavičky, lehátka, stoly, stojany na bicykle, knižná búdka, workout, kruhové pieskovisko, drobný mobiliár pre deti a rodičov, zelené parkovacie zábrany a herný kopec. V rámci vegetačných úprav pôjde o výsadbu stromov, krov, trvaliek, cibuľovín, založenie trávnatých plôch a popínavých stien.

Posledný podporený projekt by mal zlepšiť podmienky sociálnych služieb v meste. Zo získaných takmer 120 000 eur budú na tri roky prefinancované mzdy na ďalších troch terénnych sociálnych pracovníkov, ktorí pôsobia na území mesta Žilina.  

„Je potešujúcou správou pre mesto a jeho obyvateľov, že naše projekty, ktorými skrášľujeme verejný priestor a zlepšujeme sociálne služby v meste, našli podporu. Na schválenie ďalších projektov ešte čakáme a verím, že budeme úspešní. V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu je naplánované ďalšie programovacie obdobie 2021-2027, v ktorom sa určite budeme uchádzať o ďalšie finančné prostriedky na podporu našich zámerov,“ uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina