Mesto Žilina bude v pamätné dni používať vence z ekologických a biologicky rozložiteľných materiálov


Foto: Mesto Žilina bude v pamätné dni používať vence z ekologických a biologicky rozložiteľných materiálov Foto: ilustračné

Žilinskí poslanci schválili na decembrovom mestskom zastupiteľstve návrh poslankyne Ivety Martinkovej, ktorý zaväzuje mesto k používaniu vencov z ekologických a biologicky rozložiteľných materiálov. Týmto krokom prispeje Žilina nielen k ochrane prírody, ale aj k výchove a osvete.

Umelé vence zložené z plastov, kovu či iných materiálov, sú veľmi ťažko recyklovateľné. Každoročne sa využívajú pri rôznych príležitostiach, najčastejšie pietnych aktoch, a to len po dobu niekoľkých dní. Následne končia v nádobách na komunálny odpad a neskôr na skládkach.

Podľa mestskej poslankyne Ivety Martinkovej si mnohí ľudia postupne začínajú uvedomovať nezmyselnosť nákupu plastových ozdôb na cintoríny. „Toto uvedomenie je ale potrebné podporovať, živiť a šíriť myšlienku celkom iného prístupu k nákupom ozdôb na hroby. Akákoľvek zmena či obmedzenie plastového a ťažko separovateľného odpadu je prínosom pre prírodu aj pre ľudí,“ uviedla vo svojom návrhu.

Použitím vencov z biomateriálu pri príležitosti ich kladenia má mesto Žilina, ktoré nesie hrdý názov Zelené mesto, ďalšiu možnosť šetriť prírodu a zároveň tak ísť svojim občanom príkladom.


„Ekologický počin prístupu zo strany mesta Žilina bude pridanou hodnotou nielen priamo v rámci ochrany prírody, ale aj následne pri výchove a osvete. Konanie mesta v tomto smere môže inšpirovať občanov, inštitúcie, ale aj iné mestá,“ spresňujú materiály predložené do mestského zastupiteľstva.

Z cintorínov mesta Žilina sa ročne odvezie takmer 2,5 milióna litrov odpadu

Návrh podporili takmer všetci poslanci mestského zastupiteľstva - z 27 prítomných hlasovalo ZA 25. Súčasťou Uznesenia č. 311/2019 k Pamätným dňom je žiadosť adresovaná kompetentným pracovníkom Mestského úradu v Žiline, ktorí majú operatívne po vstúpení uznesenia do platnosti zabezpečiť:

  • používanie vencov z biologicky rozložiteľných ozdobných prvkov pri príležitostí pamätných dní
  • informácie v mestských komunikačných kanáloch i tlačovú správu o tejto zmene
  • v mestských komunikačných výraznú informáciu pre občanov, prečo je múdrejšie používať ozdoby na hroby z biologicky rozložiteľných materiálov, a to každoročne v dostatočnom časovom predstihu v čase Pamiatky zosnulých a Vianočných sviatkov
  • vytvorenie podmienok pre zber bioodpadu na cintorínoch - dodávka kompostérov
  • upratanie a ekologickú likvidáciu vencov od pamätníkov a mohýl v potrebnom čase (pred ich amortizáciou)

Mesto Žilina chce týmito krokmi podnietiť samotných obyvateľov, ktorí v súčasnosti nakupujú plastové vence, aby zmenili svoj postoj a siahli po ekologických a rozložiteľných materiáloch.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu