AKTUÁLNE: Autodopravcovia štrajkom zablokovali cestu v Ružomberku, pripravujú blokádu aj v Žiline


Foto: AKTUÁLNE: Autodopravcovia štrajkom zablokovali cestu v Ružomberku, pripravujú blokádu aj v Žiline

Dnešným dňom naďalej pokračuje štrajk časti autodopravcov na Slovensku, ktorým poukazujú na neférové daňové zaťaženie ich podnikania. Štrajkujúci dopravcovia žiadajú zníženie sadzby cestnej dane a takisto pozastavenie výberu mýta až do výberu nového prevádzkovateľa. Aktuálne blokujú kamióny hraničné priechody Makov, Svrčinovec a Trstená.   

Polícia informovala o tom, že k miestam sa pridala cesta v Ružomberku pri čerpacej stanici OMV. Počas štrajkov je prejazd osobnej dopravy zabezpečený, blokujúci zatiaľ ochromujú nákladnú dopravu. „Prejazd osobnej dopravy je zabezpečený. Na všetkých miestach sa naďalej nachádzajú hliadky polície, ktoré dohliadajú na priebeh štrajkov,“ informuje polícia.

Dnes doobeda informovali dopravcovia, že ku štrajku sa pripoja aj v Žiline, kde naposledy v piatok blokovali ulicu Košická. Niekoľko desiatok vozidiel tu stálo od 10:00 hod. do 20:00 hod. tak, aby mohli prejsť len osobné vozidlá.


Premiér sa dopravcom vyhráža ich evidenciou

Nákladní dopravcovia, združení pod Úniou autodopravcov Slovenska, štrajkujú už siedmy deň. Do štrajkovej pohotovosti vstúpila aj najväčšia organizácia autodopravcov - ČESMAD Slovakia. Ak sa v najbližších hodinách nič nezmení, obe organizácie zrejme budú spoločne štrajkovať aj za požiadavku 50-percentného zníženia cestnej dane pre kamiónovú dopravu.

Premiér Peter Pellegrini dnes po stretnutí s ministrami informoval, že rokovať s dopravcami budú až po tom, ako kamionisti prestanú blokovať premávku. 

„Štát má presnú evidenciu každého motorového vozidla, ktoré blokuje cestné prechody a táto evidencia bude poskytnutá všetkým slovenským firmám, ktorým vznikne škoda v štrajku. Tak, aby mali možnosť žalovať tých, ktorí škodu spôsobili,“ dodal na tlačovej konferencii premiér Peter Pellegrini.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu