MsHK Žilina sa v sezóne postupne stabilizoval, dáva šancu odchovancom a rokuje s potenciálnym kupcom


Foto: MsHK Žilina sa v sezóne postupne stabilizoval, dáva šancu odchovancom a rokuje s potenciálnym kupcom Foto: ilustračné

Ešte v septembri bola situácia okolo MsHK Žilina, ktorý je stopercentne vlastnený mestom Žilina, nejasná. Po tom, ako stroskotali rokovania s potenciálnym kupcom tesne pred začiatkom sezóny, museli rozhodnúť o vyčlenení peňazí na začatie sezóny poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline.

Tí klubu nakoniec odobrili dotáciu 75-tisíc eur na začatie sezóny. Schválené uznesenie zo septembra určuje aj to, že mesto dorovná výšku získaných sponzorských prostriedkov až do výšky 100-tisíc eur.

Pre nejasnú budúcnosť ale po vypadnutí z ligy neprebiehala v Žiline systematická letná príprava, po nepredvídateľnom rozhodnutí záujemcu o kúpu či sponzorovanie klubu sa tak MsHK Žilina pár dní pred štartom sezóny ocitol v neľahkej situácii.

 

To potvrdzuje aj hodnotiaca správa aktuálnej sezóny, ktorú na zastupiteľstvo predložilo vedenie klubu a vypracoval ju hlavný tréner Vlkov Stanislav Škorvánek:

„Zostali sme bez objednaného výstroja, bez hráčov, ktorým pán Bokroš umožnil odísť, aj napriek tomu, že mali podpísané platné kontrakty, ale ktorých by sme aj tak nedokázali zaplatiť podľa zmlúv. Prípravné obdobie sme začali 1. augusta 2019, s ústnym prísľubom pre hráčov, že postupne budeme riešiť ich zmluvy, samozrejme prispôsobené situácii do akej sa klub dostal.“ 

V kádri prevažujú mladí odchovanci zo Žiliny

Hokejisti odohrali len tri prípravné zápasy, zmluvy s hráčmi boli uzatvorené tesne pred štartom sezóny. Postupne sa klub, ktorý je z veľkej časti tvorený Žilinčanmi, zastabilizoval a dnes bojujú hokejisti o priamu miestenku do play-off v bojoch nadstavbovej časti druhej najvyššej ligy.  

„Situácia v klube je stabilizovaná. Hrajú žilinskí odchovanci a desať ich je v juniorskom alebo dorasteneckom veku, máme aj 3 reprezentantov. Výkonnostne mužstvo stále rastie, čo vidno z posledných zápasov. Snahou je hrať playoff z čo najlepšieho postavenia v tabuľke,“ potvrdil predseda predstavenstva MsHK Žilina a zároveň poslanec Peter Durmis.

V aktuálnom rebríčku sa nachádza MsHK Žilina na siedmej priečke so stratou 4 bodov na Skalicu, pričom práve šiesta priečka by im garantovala účasť v play-off. V stredu sa podarilo žilinským hokejistom zdolať rivala z Martina na jeho pôde po predĺžení, víťazný gól strelil reprezentant U20 Marek Minárik. 


Poslanci nepozmenili podmienky pripísania dodatočnej dotácie

Na decembrovom zastupiteľstve žiadali predstavitelia MsHK Žilina úpravu uznesenia zo septembra tak, aby dodatočná dotácia vo výške 100-tisíc eur nebola podmienená pripísaním peňažných prostriedkov.

Súčasťou návrhu boli kópie reklamných zmlúv, podľa ktorých sa podarilo vedeniu získať sponzorov vo výške viac ako 100-tisíc eur. Tí však plnenie platia postupne v splátkach počas sezóny, preto posledné peniaze prídu klubu až koncom sezóny.

Poslanci tento návrh neschválili, a tak naďalej bude mesto pripisovať dotáciu len do výšky sumy, ktorá bude pripísaná na účte MsHK Žilina zo sponzorských plnení. Mechanizmus zo septembra má zabezpečiť, že mesto pošle hokejovému klubu ekvivalent len už skutočne pripísaných peňazí.

„Finančne máme sezónu pokrytú. Rozhodnutím zastupiteľstva dochádza len k postupnému uvoľňovaniu peňazí, ktoré budú uvoľnené v plnej výške, keďže predstavenstvo splnilo podmienku VZN a dokázalo sponzorsky zazmluvniť partnerov v celkovej výške viac ako 100 000 eur a ďalšie finančné prostriedky sú prisľúbené. Neuvoľnenie prostriedkov z mestského rozpočtu považujem len za drobné prieky od poslancov, ktorí neradi uvoľňujú peniaze do športu,“ doplnil Durmis. 

Predstavenstvo rokuje so záujemcom

Klub dnes neuvažuje o zmene hráčskych či trénerských zmlúv, ani nad dokupovaním nových hráčov. Súčasťou uznesenia zo septembra je aj požiadavka na predstavenstvo MsHK Žilina v tom, aby pripravilo presun aktivít súvisiacich so športovou činnosťou klubu na iný právny subjekt bez majetkovej účasti mesta alebo prevod akcií na iného majiteľa ako mesto.

Ak by sa toto nepodarilo, mesto by mohlo pristúpiť k ukončeniu činnosti MsHK Žilina a.s. Ako dodal predseda predstavenstva Peter Durmis, aktuálne prebiehajú rokovania s potenciálnym budúcim majiteľom:

„Dominantné bolo pre nás zachrániť hokej v Žiline, jeho stabilizáciu, zapracovanie domácich hráčov do kádra a momentálne pracujeme na zmene vlastníctva klubu. Jednania s nádejným kupcom prebiehajú a momentálne vyzerajú nádejne.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu