Počas sviatkov vyhľadalo pomoc v žilinskej nemocnici takmer 450 pacientov, najviac na Silvestra


Foto: Počas sviatkov vyhľadalo pomoc v žilinskej nemocnici takmer 450 pacientov, najviac na Silvestra Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Urgentný príjem a pohotovosť v žilinskej nemocnici boli počas uplynulého sviatočného obdobia opäť zaplnené pacientmi. Ľudia vyhľadali pomoc najčastejšie pri tráviacich ťažkostiach, problémoch s dýchaním, vysokým krvným tlakom a už tradične nechýbal ani alkohol či zranenia spôsobené zábavnou pyrotechnikou.

Na Štedrý deň vyšetrili lekári na urgentnom príjme 69 pacientov

Hospitalizáciu si vyžiadal zdravotný stav len v prípade štyroch pacientov. Silvester však priviedol do nemocnice o tretinu vyšší počet pacientov ako na Vianoce. Zo 102 ošetrených ľudí strávili Nový rok na nemocničnom lôžku sedemnásti. Najväčší nápor zaznamenala ambulancia úrazovej chirurgie urgentného príjmu, a to počas silvestrovskej noci a prvého dňa nového roka.

„Zdravotníci v ambulancii traumatológie ošetrili 31. decembra 2019 a 1. januára 2020 dohromady viac ako stovku pacientov prevažne s popáleninami, reznými ranami i poraneniami vzniknutými pri manipulácii s pyrotechnikou. Kurióznym prípadom počas sviatkov bola tiež pacientka, ktorej spadla na hlavu dýka uchytená na stene nad gaučom a spôsobila reznú ranu,“ spresnila hovorkyňa FNsP Žilina Lenka Záteková.

Vianočné a novoročné dni sa nezaobišli bez problémov s nadmerným požitím alkoholu


„Práve opití pacienti zahlcujú urgentný príjem a svojím agresívnym správaním vyvolávajú kritické situácie ako pre našich zdravotníkov, tak pre ostatných pacientov v čakárni. Neustále nás trápia aj opití bezdomovci, naši pracovníci ich umyjú, poskytnú im čisté oblečenie, prípadne stravu, všetky vyšetrenia, pomáhajú s hľadaním útulku, no v priebehu ani nie 24 hodín sú späť v rovnakom stave ako predtým,“ upozornil medicínsky riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Bízik s tým, že aj z týchto dôvodov zabezpečilo vedenie nemocnice neustálu prítomnosť strážnej služby v nočných službách na urgentnom príjme.

„Urgentnú starostlivosť však bežne zneužívajú i ostatní pacienti. Aj tieto sviatky sa na urgente objavil napríklad pacient s desať dní starým úrazom, ktorého mohol pokojne vyšetriť jeho lekár v bežných ordinačných hodinách. Takéto prípady sa objavujú až príliš často a následne tým trpia práve ostatní pacienti v čakárni,“ zdôraznil medicínsky riaditeľ s upozornením, že urgentný príjem slúži pre pomoc v život ohrozujúcich a urgentných prípadoch a nie pri ťažkostiach, ktoré môže vyriešiť lekár v štandardnej ambulancii či na pohotovosti.

Desiatky pacientov zamierili cez sviatočné obdobie aj na pohotovosť

Lekári žilinskej ambulantnej pohotovostnej služby pre dospelých ošetrili 24. decembra 71 pacientov, na Silvestra a Nový rok ďalších 96. Prevládali bolesti brucha, vysoký tlak i zápal dýchacích ciest. O niečo menší nápor zaznamenala detská pohotovosť, ktorú na Štedrý deň navštívilo 56 pacientov.

„V nemocnici strávili Vianoce len dvaja z nich. Posledný a následne prvý deň roka sa rovnako nevyhýbali ťažkostiam, zdravotníci ošetrili na ambulantnej pohotovosti pre deti a dorast v Žiline spolu 52 detí, päť z nich muselo ostať hospitalizovaných. Najmenších pacientov najviac potrápila angína, no taktiež bolesti uší či zápal priedušiek,“ dodala Záteková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline