V Krajskej knižnici Žilina začína dnes rekonštrukcia úseku beletrie, zatvorená bude do 13. januára


Foto: V Krajskej knižnici Žilina začína dnes rekonštrukcia úseku beletrie, zatvorená bude do 13. januára

V začiatku nového roka čaká Krajskú knižnicu v Žiline (KKZA) spustenie rozsiahlej rekonštrukcie, ktorá sa týka celého prízemia budovy na ulici Antona Bernoláka. Počnúc dnešným dňom, 7. januárom 2020, začína niekoľkomesačná práca na rekonštrukcie. Na prízemí sa nachádza oddelenie beletrie, počas mesiacov rekonštrukcie je pripravený aj náhradný vchod na ďalšie poschodia knižnice. 

„Prerábať sa bude všetko od podlahy cez elektrinu až po strop. Je to naozaj veľa práce a preto rekonštrukcia bude trvať približne 5 mesiacov. Nemusíte sa však báť, že knižnica bude celý čas zatvorená. Zatvoríme len na nevyhnutný čas – na týždeň od 7.1. do 13.1. 2020, aby sme vyprázdnili priestor pre stavbárov a presunuli všetky knihy z prízemia na ich nové dočasné miesta. A potom na konci, keď knihy budeme sťahovať na ich pôvodné miesto,“ uviedol kolektív KKZA.

Čiastočne obmedzenie možností výpožičiek

Počas celého obdobia rekonštrukcie sa bude dať do budovy knižnice vojsť z Literárneho parku, kde bude otvorený provizórny vchod. Týmto vchodom sa po schodoch dostanete priamo nášho archívu, kde bude umiestnená časť fondu beletrie. Z archívu sa dostanete na vyššie poschodia – oddelenia, ktoré budú pracovať ako zvyčajne s menšími obmedzeniami.


K dispozícii bude úsek odbornej literatúry v Britskom centre aj na literatúry pre deti. Časť knižného fondu venovaného mládeži bude počas rekonštrukcie dočasne premiestnený na úsek literatúry pre deti.

„Premiestnenie kníh bude mať aj svoje následky, a to že napr. vám nebudme môcť požičať knihy, ktoré máme uložené len v archíve (pretože budú nedostupné z dôvodu premiestnenia kníh z beletrie), taktiež prístup k časopisom bude značne obmedzený. Počas rekonštrukcie bude dočasne zrušená internetová študovňa nachádzajúca sa na prízemí knižnice,“ informuje knižnica. 

Počas celej doby rekonštrukcie nebude k dispozícii bezbariérový prístup do knižnice ani možnosť vstupu s kočíkom. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu