Dnešný štrajk autodopravcov na Orave čiastočne obmedzí dopravu, presúvajú sa desiatky kamiónov


Foto: Dnešný štrajk autodopravcov na Orave čiastočne obmedzí dopravu, presúvajú sa desiatky kamiónov Foto: KR PZ Žilina

V dnešný 7. januára 2020 začal štrajk, ktorý vyhlásila Únia dopravcov Slovenska. Cieľom je reagovať na rastúce daňové zaťaženie autodopravy a nedávne odhalenia kontrolórov Najvyššieho kontrolného úradu vo veci výberu mýta na Slovensku. Na základe zmluvy, ktorú za štátnu Národnú diaľničnú spoločnosť podpisoval vtedajší riaditeľ a exprimátor Žiliny Igor Choma, zarábajú súkromné spoločnosti stovky miliónov eur.

Podľa kontrolórov sa z necelej vybranej miliardy použila na výstavbu nových úsekov diaľnic a rýchlostných ciest len necelá desatina. Zmluva má ale viaceré sporné náležitosti, ktoré sú pokladom pre pochybnosti o nehospodárnosti nakladania s verejnými financiami.

Z každej transakcie palivovou kartou získava súkromná spoločnosť províziu 6,15 percent, čo je násobok napríklad provízií spracovateľov transakcií bežných platobných kariet. Autodopravcovia v štrajku hrozia ochromením celoštátnej autodopravy:


„Len splnenie požiadaviek môže zamedziť celoštátnemu ochromeniu nákladnej autodopravy s nedoziernými následkami. Autodopravcovia nie sú ťažné zvieratá, aby otročili od rána do večera v nedôstojných podmienkach tolerujúc parazitov našej práce! a uvedomili si politici že zvyšovanie nákladov pre dopravcov bude aj zvýšenie cien pre spotrebiteľov,“ uviedli k štrajku koncom minulého roku autodopravcovia.

K protestnému štrajku sa pripojilo aj Združenie oravských autodopravcov, pôjdu po cestách 1/59 a 1/78. Ich trasa je nasledovná: Trstená (štátna hranica)-Tvrdošín-Nižná-Podbiel-Krivá-Dlhá nad Oravou-Sedliacka Dubová-Oravský Podzámok-Hruštín-Babín-Lokca.

„Na bezpečnosť a plynulosť premávky bude po celej trase dohliadať zvýšený počet policajných hliadok. V prípade potreby budú policajti premávku riadiť a usmerňovať. Štrajku sa zúčastnilo zhruba 50 kamiónov a 10 autobusov, o 11.00 hod. sa vozidla začali presúvať od ŠH v Trstenej v smere uvedenej trasy,“ doplnila polícia. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu