Pri odpálení zábavnej pyrotechniky počas dňa v Žiline uhynula fenka, po silnej rane skolabovala


Foto: Pri odpálení zábavnej pyrotechniky počas dňa v Žiline uhynula fenka, po silnej rane skolabovala

Silvestrovské a novoročné oslavy každoročne sprevádza odpaľovanie ohňostrojov a zábavnej pyrotechniky. Postupne od Vianoc až do konca roka sa intenzita výbuchov stupňuje a silné rany je možné počuť nielen večer ale aj za bieleho dňa. A to aj napriek platnému zákazu, s výnimkou silvestrovských a novoročných osláv, pod hrozbou poriadkovej pokuty až do 33 eur. 

Záujem o zábavnú pyrotechniku neklesá, stúpa však počet ľudí, ktorí nesúhlasia s jej používaním. Výbuchy sú nebezpečné nielen pre ľudí, ktorých môžu zraniť či vystrašiť, ale škodia aj domácim a voľne žijúcim zvieratám. Počas silvestrovských osláv najčastejšie utekajú psíky, ktoré potom vystrašené zabehnú aj niekoľko kilometrov od domova. V horších prípadoch ich majitelia už nenájdu, prípadne sa dozvedia o ich uhynutí. 

Nepríjemnú skúsenosť má aj obyvateľka zo Žiliny, ktorá po odpálení zábavnej pyrotechniky v obývanej oblasti prišla o sučku afgánskeho chrta. Tá bola skvelým spoločníkom a domácim miláčikom. Takmer päťročná fenka skolabovala po tom, čo neďaleko od nej došlo k výbuchu. 


„Od pol šiestej večer sa už strieľalo, psík bol v chodbe a mal stresy, triaslo ho. Ja som vyšla do okna a upozornila som chlapcov na Revolučnej ulici v parku, oni však boli drzí, tak som zavrela okno, posťahovala všetky rolety a zapla televíziu hlasnejšie. Ráno už bola pokojnejšia,“ opisuje majiteľka pani Janka.

V dopoludňajších hodinách, keď bola situácia pokojná, sa priateľ pani Janky vybral s fenkou na prechádzku. V čase okolo 10:05 hod. ale došlo k nečakanému odpáleniu zábavnej pyrotechniky. Po silnej rane sa fenka zložila na zem a už sa neprebrala. „Môj priateľ bol s ňou na klinike u lekára, tam už len konštatovali smrť. Je to veľká rana a hrozný pocit, neprajem to nikomu,“ dodáva pani Janka.

Ľudia by si mali v období od Vianoc do konca roka dávať väčší pozor na svojich domácich miláčikov a chrániť ich pred podobnými situáciami. Tí, ktorí odpaľujú zábavnú pyrotechniku, by mali byť zasa ohľaduplnejší voči ostatným obyvateľom. Rovnako by mali obmedziť zvukové efekty v obývaných oblastiach, v opačnom prípade môžu spôsobiť druhým podobnú ujmu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu