Únia autodopravcov Slovenska bude 7. januára štrajkovať, dôvodom sú aj odhalenia o výbere mýta


Foto: Únia autodopravcov Slovenska bude 7. januára štrajkovať, dôvodom sú aj odhalenia o výbere mýta Foto: ilustračné - pixabay

Ešte koncom lanského roka sa stretli autodopravcovia v Hornom Hričove, výsledkom ich rokovaní je organizácia štrajku v utorok 7. januára 2020. K takémuto riešeniu ich viedli rastúce náklady na dopravu a aj odhalenia kontrolórov ohľadom neefektívnosti výberu mýta na Slovensku.

„Dôvodom prijatia toho to krajného opatrenia je dlhodobo zvyšujúce sa daňové zaťaženie v cestnej dani, spotrebnej dani, dani z minerálnych olejov (pohonných látok)a odhalenia NKU o nehospodárnom výbere mýta. Autodopravcovia ostatné tri roky prosili, argumentovali a žiadali o nápravu a vytvorenie dôstojného podnikateľského prostredia, aj premiéra Fica, aj premiéra Pellegriniho, aj ministerstvo dopravy a výstavy, aj ministerstvo financií, žiaľ bezvýsledne,“ uviedla v tlačovej správe Únia autodopravcov Slovenska - UNAS.

Autodopravcovia budú pod hrozbou celoštátneho ochromenia nákladnej dopravy žiadať okamžité zníženie cestnej dane o polovicu a dočasné pozastavenie výberu mýta. To by malo platiť až do vyriešenia nezrovnalostí, ktoré predstavili kontrolóri NKÚ v záverečnej správe. 

„Len splnenie požiadaviek môže zamedziť celoštátnemu ochromeniu nákladnej autodopravy s nedoziernými následkami. Autodopravcovia nie sú ťažné zvieratá, aby otročili od rána do večera v nedôstojných podmienkach tolerujúc parazitov našej práce! a uvedomili si politici že zvyšovanie nákladov pre dopravcov bude aj zvýšenie cien pre spotrebiteľov,“ dodali autodopravcovia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu