NASA vybrala fotografiu z Múzea Oravskej dediny v Zuberci za snímku Štedrého dňa


Foto: NASA vybrala fotografiu z Múzea Oravskej dediny v Zuberci za snímku Štedrého dňa Foto: Tomáš Slovinský

Fotografiu, ktorú na Orave vyhotovil 25-ročný fotograf z Košíc, vybral Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) za Astronomický snímok Vianočného dňa. Tomáš Slovinský odfotografoval panoramatický záber o 2:30 hod. nadránom v Múzeu Oravskej dediny v Zuberci.

Panoramatický 360 stupňový záber na severnú zimnú oblohu tvorí až 66 snímkov, ktoré fotograf zhotovil postupne tým istým fotoaparátom a následne ich spojil do jednej snímky.

Najjasnejšie hviezdy tvoria takzvaný asterizmus - obrazec známy ako Zimný šesťuholník. Castor a Pollux zo súhvezdia Blížencov na juhovýchode, hviezda Sírius zo súhvezdia Veľký pes nad obzorom, jasná Capella práve nad oblúkom našej Mliečnej ceste. Polárka zasa tvorí pomyselný bod svetového severného pólu. Napravo asterizmus Veľký Voz zo súhvezdia Veľkej medvedice a úplne naľavo je zachytený meteor, takzvaná padajúca hviezda ako symbol Vianoc.

NASA zverejňuje každý deň iný obrázok vesmíru spolu so stručným vysvetlením od profesionálneho astronóma. Fotografia mladého Košičana bola zvolená práve za astronomický snímok Štedrého dňa. Tomáš Slovinský sa naplno venuje popularizácii astronómie a to nielen prostredníctvom fotografií ale aj na školách a formou zaujímavých vzdelávacích programov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu