Cyklotrasa, ktorá spojí Žilinu a Martin, má ukončené posudzovanie vplyvov na životné prostredie


Foto: Cyklotrasa, ktorá spojí Žilinu a Martin, má ukončené posudzovanie vplyvov na životné prostredie Foto: ilustračné

K projektu, ktorý by mal zabezpečiť bezpečnú cyklistickú spojnicu medzi Martinom a Žilinou mimo hlavnej cesty, bolo 20. decembra vydané záverečné stanovisko posudzovania EIA - posudzovanie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment). Zo 14 doručených stanovísk nebolo ani jedno nesúhlasné k v rámci situovania celej cyklotrasy.

Parciálne boli vznesené požiadavky na zmenu trasovania cyklodopravnej trasy v malých úsekoch, napríklad v pri lávke a pod hradom Strečno sú podľa námietok naprojektované až príliš prudké zákruty, ktoré môžu znižovať bezpečnosť.

Navrhovaná trasa by mala mať viac ako 16 kilometrov a jej využívane prispeje k čiastočnému odľahčeniu automobilovej dopravy a rozvoju cykloturistiky v Žilinskom kraji. Trasa sa napojí na už existujúci cyklochodník v Strečne, vybudovaný popri ľavom brehu Vodného diela Žilina, končí napojením na ulicu Horná Kružná vo Vrútkach.


Zdroj: enviroportal.sk

Projekt vychádza z vládneho dokumentu Národná stratégia rozvoja cyklistickej dopravy v Slovenskej republike. „Užívateľmi navrhovanej činnosti budú Žilinský samosprávny kraj, resp. obyvatelia dotknutých obcí Strečno, Nezbudská Lúčka, Lipovec a Mesta Vrútky, obyvatelia regiónu Žilinského samosprávneho kraja a návštevníci z ostatných regiónov Slovenska, prípadne zo susedných štátov,“ uvádza k projektu záverečné stanovisko.

Projekt nerieši zázemie pre cyklistov, ale predbežne je s ním uvažované v lokalite prístaviska pltí. Termín začatia výstavby navrhovanej činnosti má byť v roku 2021, výstavba má trvať 18 mesiacov. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu