AKTUÁLNE: O dohode s Trabelssiem dnes poslanci nerozhodnú, poverili primátora ďalším rokovaním


Foto: AKTUÁLNE: O dohode s Trabelssiem dnes poslanci nerozhodnú, poverili primátora ďalším rokovaním Foto: ilustračné

Na dnešnom mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline poslanci schválili stiahnutie bodu rokovania, ktorého obsahom bol návrh rámcovej dohody na vyrovnanie s miestnym podnikateľom Trabelssiem v dvoch variantoch. V praxi to znamená, že dnes poslanci nerozhodnú o vyrovnaní.

Mestské zastupiteľstvo pokračovalo diskusiou o tom, ako by malo mesto ďalej postupovať. Medzi možnosti patrí pokračovanie rokovaní s podnikateľom alebo iniciovanie súdnych konaní, ktoré spomína aj návrh stiahnutej rámcovej dohody.

„Ukončenie tohto pre mesto nevýhodného stavu je možné buď iniciovaním súdnych konaní alebo dohodou. Súčasne vedenie mesta bolo a je pripravené na spustenie súdnych konaní, ktorých účelom by bolo jednak získanie parkovacej politiky do vlastných rúk ako aj majetkové vysporiadanie majetkového podielu v spoločnosti Žilinská parkovacia spoločnosť, s.r.o.. Súčasne si je ale aj dobre vedomé, že takéto súdne konanie by aj pri najoptimistickejšom prípade neviedlo k okamžitej náprave, stálo by nemalo finančných prostriedkov a naviac vzhľadom na obsah vzájomných právnych vzťahov z minulosti a existujúci skutkový stav existuje značné riziko, že by mesto reálne nezískalo z v minulosti vložených prostriedkov mesta do Žilinskej parkovacej spoločnosti, s.r.o. to, čo by mohlo byť považované za primerané a spravodlivé.“

Za stiahnutie bodu o uzatvorení dohody z rokovania dnešného mimoriadneho zastupiteľstva hlasovalo 19 poslancov, 9 proti a 2 sa zdržali. Poslanci dali, po kratšej diskusii, primátorovi mandát na pokračovanie v rokovaniach s podnikateľom. Ich očakávaným výsledkom by malo byť predloženie návrhu na vysporiadanie v roku 2020.


„Rozhodnutie poslancov pokračovať v rokovaniach, napriek dnešnému rozhodnutiu, je pre mňa veľmi dôležitým signálom. Vzhľadom na komplikovanosť a dôležitosť dohody tejto požiadavke rozumiem. Urobil sa kus roboty a je priestor vyriešiť to. Posun hlasovania preto nevnímam vyslovene negatívne a naopak teším sa, že získavame priestor na ďalšiu verejnú diskusiu, v ktorej budeme mať príležitosť vysvetliť aj sporné body dohody. Všetko nasvedčuje tomu, že po splnení tejto podmienky sa podpora v zastupiteľstve pre dohodu nájde, samozrejme za predpokladu, že z nej protistrana nevycúva,“ povedal po zasadnutí zastupiteľstva Peter Fiabáne.

K stiahnutiu dohody na mimoriadnom zasadnutí zareagovala aj skupina SIRS prostredníctvom hovorkyne Ivany Strelcovej: „Akceptujeme rozhodnutie poslancov mestského zastupiteľstva. Z našej strany sme vyvinuli maximálne úsilie, aby sme vyšli v ústrety požiadavkám vedenia mesta. Podnet na dohodu o urovnaní prišiel od primátora Žiliny. My žiadne ďalšie kroky v tomto smere iniciovať nebudeme.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu