Považské múzeum v Žiline - program na január 2020


Foto: Považské múzeum v Žiline - program na január 2020

Považské múzeum v Žiline informuje o programe na mesiac január 2020.

STÁLA EXPOZÍCIA:

  • BUDATÍNSKY HRAD
  • KAPLNKA BUDATÍNSKEHO HRADU
  • DROTÁRSKY PAVILÓN

PPREDNÁŠKY PRE MŠ, ZŠ a SŠ:

15. – 17. január 
Za zvieratkami do múzea

Interaktívna prehliadka pútavej zoologickej výstavy s múzejnou pedagogičkou, na ktorej sa deti zábavnou a hravou formou dozvedia zaujímavosti o stavovcoch, ktoré žijú v našom okolí. Súčasťou bude kvíz, odlievanie labiek zvierat a hry.

Vhodné pre MŠ a I. stupeň ZŠ. 

Potrebné sa vopred objednať na tel. čísle 0907 108 659, kapacita na jednu skupina max. 20 detí. Časy vstupov o 9.00 a 11.00. Cena 2€ / žiak.

22. a 29. január 
Stavovce severozápadného Slovenska – komentovaná prehliadka

Komentovaná prehliadka s autorom výstavy Stavovce severozápadného Slovenska, zoológom Jánom Kickom. Žiaci a študenti sa dozvedia veľa zaujímavých informácií o zvieratách, ktoré žijú v našom okolí.

Vhodné pre II. stupeň ZŠ, SŠ.

Potrebné sa vopred objednať na tel. čísle 0907 108 659, kapacita na jednu skupina max. 20 detí. Časy vstupov o 9.00 a 11.00. Cena 2€ / žiak.

30. - 31. január 
Rozprávka o lenivej princeznej

Poučné divadielko o lenivej princeznej Anete, ktorá celé dni vylihuje a posedáva vo svojej komnate. Jej matka, kráľovná Kornélia, sa pokúsi vyriešiť princezninu lenivosť na základe ľudovej múdrosti „bez práce nie sú koláče“. Súčasťou divadielka budú aj tvorivé dielne.

Vhodné pre MŠ. 

Potrebné sa vopred objednať na tel. čísle 0907 108 659, kapacita na jednu skupina max. 20 detí. Časy vstupov o 9.00 a 11.00. Cena 2€ / dieťa. 


PODUJATIA:

15. a 29. január 
Stavovce severozápadného Slovenska – komentovaná prehliadka

Komentovaná prehliadka s autorom výstavy Stavovce severozápadného Slovenska, zoológom Jánom Kickom. Návštevníci sa dozvedia veľa zaujímavých informácií o zvieratách, ktoré žijú v našom okolí. 

Potrebné sa vopred objednať na tel. čísle 0907 108 659. Čas prehliadky o 15.30. Cena 3€ / osoba. 

21. január 
Múzeum pre vás: Modelujeme Budatínsky hrad

Prednáška historika dopravy Mgr. Petra Šimka, PhD. spojená s praktickými ukážkami. Návštevníci uvidia, ako vznikli modely hradov vystavené v archeologickej expozícii Pred hradbami, za hradbami v Budatínskom hrade. Dokonca si budú môcť časť modelu sami vyrobiť.

Začiatok o 17.00, cena 2€ / osoba, potrebné sa vopred objednať na čísle 0907 108 659. 

VÝSTAVY:

do 3. februára
V sieti 

Autorská výstava umeleckej drotárky Márie Porubčanskej v Drotárskom pavilóne mapuje jej dvadsaťročnú tvorbu. Autorka primárne tvorí drôtenú bižutériu, opletá však aj keramiku a sklo a vyrába dekorácie na rôzne príležitosti. Inšpiruje ju príroda, človek, ľudová kultúra, obľubuje aj duchovné a ezoterické námety. Pracuje s veľmi jemným materiálom, najčastejšie s medeným drôtom v rôznych farebných povrchových úpravách, ktorý spracováva najmä technikou šitej čipky. Jej diela sú vyjadrením túžby po harmónii a porozumení medzi ľuďmi. Symbolicky zamotaná v drôtenej sieti tak svojou tvorbou rozdáva radosť všetkým naokolo.

do 28. júna 
Stavovce severozápadného Slovenska 

Považské múzeum v Žiline disponuje rôznorodou a rozsiahlou zoologickou zbierkou, ktorú by chcelo priblížiť návštevníkom atraktívnou formou. Moderná trojrozmerná inštalácia poskytne realistický pohľad na tvarovú a druhovú rozmanitosť vtákov a cicavcov. Predstavené budú napríklad: dravé vtáky a ich potrava, poznávanie kačíc, psovité šelmy a ich sociálny život, výr skalný – superpredátor žilinskej kotliny v zrkadle historických zmien krajiny, vzácni návštevníci – faunistické poklady v zbierkach Považského múzea v Žiline, lasicovité šelmy, potáplice a potápky, kurovité vtáky, lesné živočíchy, živočíchy ľudských sídiel. Priestorová inštalácie lebiek a skeletov vtákov a cicavcov zas ponúkne objasnenie vývojových súvislostí rôznych tried stavovcov. Výstava bude doplnená o výnimočné fotografie vtákov a cicavcov od Juraja Žiaka a Miroslava Švábika. Okrem vizuálnych exponátov ju spestria aj dve videoukážky od Andreja Hrúza. Jedna je z výskumnej práce zoológa v teréne a druhá predstavuje krátky film o orlovi krikľavom.

OTVÁRACIE HODINY BUDATÍNSKEHO HRADU:
UT– NE od 9.00 – 16.40 h, obedňajšia prestávka: 11:45 – 12:15

OTVÁRACIE HODINY PAVILÓNU DROTÁRSTVA: 
UT– NE od 9.00 – 16.45 h, obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

OTVÁRACIE HODINY KAPLNKY:
UT – NE od 9.00 – 17.00 h, obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

OTVÁRACIE HODINY BUDATÍNSKEHO PARKU: 
Október - apríl: 
PO – NE: 7.00 – 18.00 h

OTVÁRACIE HODINY POČAS NOVÉHO ROKA
Zatvorené 1. 1. 2020, 6. 1. 2020 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu