Krajská knižnica v Žiline má za sebou ďalší úspešný ročník podujatí Vianoce s detskou knihou


Foto: Krajská knižnica v Žiline má za sebou ďalší úspešný ročník podujatí Vianoce s detskou knihou Foto: Krajská knižnica v Žiline

Nechať len tak sedieť deti pred televízorom alebo pri počítači? To určite nie, pretože v dnešnej dobe ich technika sprevádza na každom kroku. Krajská knižnica v Žiline už trinásty rok počas adventného obdobia pripravuje Vianoce s detskou knihou, aby deťom ešte viac priblížila svet detských kníh.

Knižnica organizuje besedy so spisovateľmi nielen na pôde knižnice, ale ich pozýva aj do škôl, aby sa deti stretli s autorom alebo autorkou ich obľúbenej knihy v školskom prostredí. Cieľom projektu je povzbudiť deti, aby viac voľného času venovali čítaniu.

V Rosenfeldovom paláci sa v stredu 11. decembra o 9.30 konala odborná prednáška Petra Cabadaja pri príležitosti nedožitého 90. výročia narodenia spisovateľa a publicistu Milana Ferka. Podľa slov Petra Cabadaja, ktorý bol určitý čas aj jeho nadriadeným, pracovať s Milanom Ferkom bol veľký zážitok, pretože bol veľký znalec, pracovitý a veľkorysý človek.

V detskej literatúre uplatňoval hravosť, fantáziu a snažil sa viesť deti k čítaniu. I svojou prednášku sa Peter Cabadaj snažil povzbudiť deti a mládež k čítaniu ako základnej kompetencii pre ďalšie vzdelávanie.


Počas celého dňa prebiehali stretnutia a besedy s umelcami a autormi detských kníh O dobrých knihách a Vianociach, na ktoré prijali pozvanie: Toňa Revajová, Jaroslava Kuchtová, Katarína Mikolášová a Stanislav Lajda. Spisovatelia porozprávali o svojich huncútstvach, prehreškoch a žiaci sa dozvedeli aj o najhoršom darčeku, aký dostali na Vianoce.

Na úvod i na záver zaznela hra na klavíri v podaní Petra Vaňoučka v sprievode harfistky, ktorí ešte znásobili príjemnú náladu v publiku. Prednáška Petra Cabadaja a besedy boli realizované v rámci 13. ročníka festivalu Vianoce s detskou knihou, ktoré z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj.

Výstavu k Milanovi Ferkovi, ktorú pripravil úsek Regionálneho výskumu, dokumentov a informácií, si môžete prísť pozrieť do Krajskej knižnice v Žiline do konca mesiaca december.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Krajská knižnica v Žiline