Drotárstvo je zapísané v zozname UNESCO, o úspech sa zaslúžilo aj Považské múzeum v Žiline


Foto: Drotárstvo je zapísané v zozname UNESCO, o úspech sa zaslúžilo aj Považské múzeum v Žiline Foto: ZSK

Prvok drotárstva bol zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. O úspešný zápis sa zaslúžilo aj Považské múzeum v Žiline (PMZA) v správe Žilinskej župy, ktoré je známe ako drotárske múzeum. 

Drotárstvo je jedinečný fenomén, ktorý sa nenachádza nikde inde na svete. Preto sa Ministerstvo kultúry SR a Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru pri SĽUK-u, ÚĽUV-u v spolupráci s Považským múzeom v Žiline rozhodli, že sa drotárstvo pokúsia zapísať do UNESCO.

Rozhodnutie o zápise nakoniec padlo včera v Bogote na 14. zasadnutí Medzivládneho výboru Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva „Zápis do UNESCO považujeme za ocenenie všetkých, ktorí prispeli k udržaniu unikátnej živej tradície, akou drotárstvo rozhodne je a ktorá nemá vo svete obdobu,“ povedala Katarína Hallonová, historička drotárstva PMZA.

Zdroj: ŽSK

Považské múzeum v Žiline sa od svojho vzniku špecializuje na prezentáciu drotárstva a disponuje jedinečným zbierkovým fondom. Na popularizáciu drotárstva organizuje množstvo výstav, podujatí (najznámejšie je Stretnutie drotárskych majstrov), prednášok či tvorivých dielní.


Samostatný Drotársky pavilón sídli v priestoroch zrekonštruovanej Hospodárskej budovy, kde sa vytvoril dôstojný priestor pre prezentáciu drotárskeho remesla. Považské múzeum sa priamo podieľalo sa pri poskytovaní dokumentov a na vypracovaní Nominačného listu.

„Zápisom drotárstva do zoznamu UNESCO sa Považskému múzeu konečne podarilo to, o čo sa roky usilovalo. Pracovníci múzea odviedli kus dobrej práce, za čo im vo svojom mene, ale i v mene úradu, ďakujem. Máme byť na čo hrdí,“ povedala županka Erika Jurinová.
 
Drotárstvo sa tak stalo siedmym prvkom, ktorý má Slovenská republika zapísaný na zozname UNESCO.


Zdroj: ŽSK




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ZSK