Ceny za vlak zo Žiliny do Gdynie k Baltskému moru sú známe, lístky dostanete len na stanici


Foto:  Ceny za vlak zo Žiliny do Gdynie k Baltskému moru sú známe, lístky dostanete len na stanici Foto: ilustračné - pixabay

Už od nedele začne platiť nový grafikon, ktorého súčasťou je, nakoniec, aj priame vlakové spojenie zo Žiliny k Baltskému moru. To obstarajú spoje R 420 Rozewie a R 421 Rozewie, ktorých počiatočnými a konečnými stanicami budú Žilina a poľská Gdynia. Prístavné mesto sa nachádza pri Balstkom mori na severe Poľska.

Čitateľ Tadeáš, ktorý nás na možnosť zavedenia spojenia upozornil ešte v septembri, teraz pridáva niekoľko užitočných informácií pre tých, ktorí by sa rozhodli spojenie využiť.

Okrem Gdynie sa dostanete napríklad do Katovíc, Vroclavu či Poznani. Dnes bol zverejnený aj cenník pre tento medzištátny vlak, cestovné lístky sú k dispozícii výlučne v pokladniach na území Slovenska v staniciach, ktorými spoj prechádza.

Vozne budú povinne miestenkové, priplatíte si aj za bicykel

V praxi tak lístok nedostanete cez internet, v predaji budú až od 15. decembra, teda po zmene grafikonu. Zakúpiť si ho budete môcť pred odjazdom v prípade, že nebudú vypredané všetky miesta - spoj bude totiž povinne miestenkový. Ceny sú pevné dané medzi všetkými stanicami vlaku na území Slovenska a Poľska, niekoľko z nich nájdete nižšie.

Ceny lístkov na trati Žilina - Gdynia

Žilina - Żywiec: 6,90 €
Žilina - Bielsko-Biala: 7,80 €
Žilina - Katowice: 11 €
Žilina - Wrocław: 19,60 €
Žilina - Poznań: 23,60 €
Žilina - Bydgoszcz: 25 €
Žilina - Gdańsk: 27,10 €
Žilina - Gdynia: 27,10 €

Spiatočný lístok bude stáť dvojnásobok jednosmerného, deti mladšie ako 16 rokov budú mať nárok na 50 percentnú zľavu. K lístku si ale musíte dokúpiť miestenku, keďže všetky diaľkové vlaky na území Poľska sú povinne miestenkové. Na výber bude z vozňov na sedenie a ležadlových:


Ceny miesteniek Žilina - Gdynia

Do kupé na sedenie: 2 €
Do ležadlového kupé so 6 ležadlami: 13,40 €
Do ležadlového kupé so 4 ležadlami: 20 €
Na miestenky neplatia žiadne zľavy.

„Osobne odporúčam cestujúcim, ktorí pôjdu do Poľska, aby si pred spiatočnou cestou na Slovensko skontrolovali čas odchodu vlaku z nástupnej stanice v Poľsku. Cestovné poriadky sa tu často menia, častejšie ako na Slovensku alebo v Česku. Taktiež je dobré vedieť, že v Poľsku jazdí veľké množstvo rôznych železničných spoločností a myslieť na to pri vnútroštátnych prípojoch,“ dodáva čitateľ Tadeáš.

Na overenie času odchodov a hľadanie vnútroštátnych prípojov odporúča portál http://www.rozklad-pkp.pl/, z Katovíc sa môžete dostať napríklad do Varšavy alebo z Gdynie na poloostrov Hel. Cena cestovného lístka pre bicykel je 5 eur, miestenka stojí ďalšie 2 eurá. 

Cestovné poriadky R 420 Rozewie a R 421 Rozewie
Pozn.: V zastávke Skalité vlak zastavuje len zo služobných dôvodov, nástup a výstup cestujúcich je zakázaný.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu