Mesto v októbri čistilo ulice od nelegálnych reklám, po necelých 2 mesiacoch sa objavili opäť


Foto: Mesto v októbri čistilo ulice od nelegálnych reklám, po necelých 2 mesiacoch sa objavili opäť

Od októbra postupne mesto Žilina vyčistilo žilinské ulice od nelegálnych reklamných zariadení, ktoré boli v rozpore s platným územným plánom aj všeobecne záväzným nariadením. To určuje, že v priestore verejnej zelene sa zakazuje umiestňovať stánky, informačné a reklamné zariadenia okrem plôch, ktoré určil mestský úrad.

Vďaka zásahu mesta sa stali ulice v Žiline menej obťažujúcimi z hľadiska vizuálneho smogu, reklamné plachty zmizli z verejných miest a pozemkov. Prešlo len o niečo málo viac ako dva mesiace, a niekto opäť vyvesil desiatky reklamných plachiet bez povolenia.

Dopustil sa tým priestupku, keďže podľa zákona o priestupkoch ho spácha ten, kto znečistí verejné priestranstvo, verejne prístupný objekt alebo znečistí verejnoprospešné zariadenie plagátovou výzdobou, komerčnými reklamnými oznamami alebo zanedbá povinnosť upratovania verejného priestranstva.


Reklamy vyvesili na škôlky a detské ihriská

Plachty, ktoré znečisťujú verejné priestranstvo a propagujú personálnu agentúru, osadil páchateľ v okolí estakády či na niektorých sídliskách. Na osadenie nás upozornil čitateľ, podľa ktorého sú plachty na mieste už niekoľko dní:

„Rozvešať plagáty a spoliehať sa na to, že polícii a mestu bude trvať, kým ich dajú dole, je úbohé. Ten čo ich tam vyvesil asi veľa rozumu nemá, aby dával plagáty na pracovné ponuky na škôlku a detské ihrisko. On tu zrejme nebýva, no my na ten bordel musíme pozerať každý deň.“

Mesto Žilina pre boj s takýmto typom nepovolenej reklamy zostavilo v spolupráci so Stavebným úradom v Žiline návod, na základe ktorého bude postupovať pri odstraňovaní reklamných zariadení. Tie najprv fotograficky a administratívne zdokumentujú a následne ich odstránia za prítomnosti mestskej polície.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu