Na Slanickom ostrove umenia pokračuje revitalizácia spevňovaním plôch a chodníkov


Foto: Na Slanickom ostrove umenia pokračuje revitalizácia spevňovaním plôch a chodníkov
Galéria: 4 fotky
Foto: Žilinský samosprávny kraj

Slanický ostrov umenia, ako pozostatok zaplavenej obce Slanica, sa nachádza na vodnej nádrži Orava. Žilinský samosprávny kraj začal jeho obnovu ešte minulý rok, počas toho aktuálneho získal z výzvy na podporu regionálneho rozvoja úradu podpredsedu vlády SR sumu 40-tisíc eur, za ktoré sú postupne spevňovaní plochy a chodníky v okolí kostola. 

Už koncom minulého roka pomohli žiaci Strednej lesníckej školy v Tvrdošíne s s veľkým upratovaním, čistením od odpadov a odstraňovaním náletových drevín. Cieľom prác bolo ostrov presvetliť a zviditeľniť barokový kostolík prichádzajúcim návštevníkom. 

„Bol to prvý krok k celkovej revitalizácii ostrova. Teraz sa nám podarilo získať dotáciu na úpravu chodníkov a spevnenie plôch. Práce by mali byť ukončené na jar. Teším sa, že sa ostrovu dostáva starostlivosť, akú si sám ostrov, tak i jeho návštevníci zaslúžia,“ povedala županka Erika Jurinová. 

Využitie 3D vizualizácie a rozšírenej reality pre návštevníkov


Župa začiatkom roka začne aj s prípravou architektonickej štúdie na celkovú revitalizáciu ostrova, vrátane parkovej zelene a osvetlenia kostola.

„Takisto sa chceme zapojiť do ďalších grantov, aby sa realizovali ďalšie opravy a zlepšili služby, plánujeme pripraviť film, ktorýby bol premietaný návštevníkom v kostole. Radi by sme doplnili aj mobiliár,“ upresnil riaditeľ odboru kultúry ŽSK Martin Hromada.

Novinkou pre návštevníkov je aj 3D vizualizácia pôvodného oltára z kostola Povýšenia sv. Kríža. Vizualizácia sa zobrazí na obrazovke po zosnímaní QR kódu. Návštevník tak má možnosť vzhliadnuť pôvodný oltár v rozšírenej realite.

Slanický ostrov umenia je v správe Oravskej galérie, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinskej župy. Rozprestiera sa uprostred Oravskej priehrady a patrí medzi obľúbené turistické destinácie. Tento rok mal ostrov rekordnú návštevnosť, keď ho navštívilo približne 54-tisíc ľudí. Sezóna na ostrove skončila v septembri a návštevníkov privíta opäť na jar 2020.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj