Od 1. decembra je na Slovensku povinné vytváranie záchranárskej uličky pri kolóne na diaľnici


Foto: Od 1. decembra je na Slovensku povinné vytváranie záchranárskej uličky pri kolóne na diaľnici Foto: ilustračné

Od 1. decembra 2019 platí na Slovensku novela zákona o cestnej premávke, ktorá zavádza zmeny vo viacerých oblastiach. Tie sa dotknú nielen vodičov motorových vozidiel ale aj cyklistov a vodičov nemotorových vozidiel. Upravuje sa tiež výška sankcií a povinnosti účastníkov cestnej premávky.

Po novom u nás platí, rovnako ako v zahraničí, povinné vytváranie záchranárskej uličky pri kolóne na diaľnici. V rámci objektívnej zodpovednosti sa uvádza pokuta 300 eur za neumožnenie prejazdu vozidlu s právom prednostnej jazdy a za zneužitie záchranárskej uličky a 99 eur za nevytvorenie záchranárskej uličky.



Už v minulosti sa pri väčších dopravných nehodách na diaľnici ukázalo, že vodiči vytvárajú záchranársku uličku aj bez zákonného príkazu, je však potrebné  pre zefektívnenie tohto správania zaviesť jednotné pravidlá vrátane postihu za jej zneužitie vodičmi vozidiel, pre ktorých nie je určená (bude to považované za porušenie pravidiel závažným spôsobom, pričom to bude možné sankcionovať aj prostredníctvom objektívnej zodpovednosti).

O všetkých zmenách, ktoré vstúpili do platnosti, sa dočítate v našom článku.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu