Mesto Žilina zverejnilo operačný plán zimnej údržby, definuje prioritné úseky aj časové limity


Foto: Mesto Žilina zverejnilo operačný plán zimnej údržby, definuje prioritné úseky aj časové limity

Mesto Žilina zverejnilo schválený operačný plán zimnej údržby na obdobie 2019 - 2020. V zmysle tohto plánu budú vykonávané jednotlivé činnosti za účelom udržiavania zjazdnosti ciest a schodnosti chodníkov. Zimnú údržbu v Žiline zabezpečuje zmluvne spoločnosť Žilinské komunikácie, a.s.

Oficiálne začína údržba 1. novembra 2019, potrvá do 31. marca budúceho roka. Žilinské komunikácie počas tejto doby zabezpečujú zmiernenie závad v zjazdnosti a schodnosti komunikácií spôsobených zimnými poveternostnými a klimatickými vplyvmi. Pri výkone služby sa riadia práve schváleným operačným plánom.

Zjazdnosť a schodnosť komunikácií dopĺňa zvýšená opatrnosť

Práve počas zimných období je opatrnosť u vodičov aj chodcov na mieste oveľa viac ako v iných ročných obdobiach, plán definuje zjazdnosť a schodnosť ako stav povrchu komunikácie, kedy je možná bezpečná premávka na komunikáciách a chôdza na chodníkoch pri zvýšenej opatrnosti:

„Schodnou komunikáciou pre peších rozumieme taký stav povrchu chodníka, ktorý umožňuje bezpečnú chôdzu po chodníku pri zvýšenej opatrnosti v primeranej zimnej obuvi, pričom je chodec pri súbežných alebo širokých chodníkoch povinný používať chodník upravený, resp. jeho upravenú časť.“

Vodiči musia rešpektovať poveternostné podmienky a predvídať: „Pod zjazdnosťou cestnej komunikácie rozumieme taký stav povrchu vozovky, ktorý umožňuje bezpečnú jazdu technicky spôsobilého vozidla vybaveného na zimnú prevádzku, pričom vodič dbá na zvýšenú opatrnosť, je spôsobilý k vedeniu vozidla v zimnej premávke, rešpektuje okamžité poveternostné a stavebno-technické podmienky a tiež ďalšie okolnosti, ktoré musí ako vodič predvídať.“

Počas sneženia nie je technicky možné udržiavať komunikácie neustále odhrnuté. Aj preto kašovitá vrstva snehu, ktorá sa vytvára počas hustého sneženia, nie je prekážkou v zjazdnosti, pokiaľ je po takejto komunikácii možná jazda za zvýšenej opatrnosti primeranou rýchlosťou. 


Cesty odhŕňajú podľa dôležitosti 

V praxi sa časť vodičov pri zimnej údržbe sťažuje na neodhrnutie niektorých úsekov, najčastejšie v okolí ich obydlia. Avšak kritériá pre stanovenie poradia dôležitosti jednotlivých komunikácií hovoria jasne o tom, že prednosť majú cesty s vyšším významom a intenzívnejšou premávkou. 

Medzi prioritné úseky sa radia ulice, po ktorých premáva mestská hromadná doprava, a tiež úseky slúžiace pre potreby zásobovania obyvateľstva a zabezpečovanie zdravotnej či požiarnej služby.

Sieť miestnych komunikácií pre údržbu je dlhá 254,8 km, keďže jednotlivé jazdné pruhy musia cestári udržiavať jednotlivo, spadá tak do ich povinností až 510 kilometrov. Najdôležitejších je 83,3 kilometrov ciest, tie musia byť schodné do 3 hodín od skončenia sneženia alebo vzniku poľadovice


  • I.poradie dôležitosti
    komunikácie s premávkou MHD a komunikácie vyššieho dopravného významu v dĺžke siete MK 83,3 km (172 km údržby)
  • II.poradie dôležitosti
    komunikácie nižšieho významu, prevažne vnútroblokové komunikácie mestských sídlisk v dĺžke siete MK 82,9 km (163,5 km údržby)
  • III.poradie dôležitosti
    vnútroblokové komunikácie priľahlých častí mesta a obcí v celkovej dĺžke siete MK 88,6 km (cca 174 km údržby)

Časové limity pre zabezpečenie zjazdnosti a schodnosti


Poradie dôležitosti komunikáciíČasový limit na zabezpečenie zjazdnosti po skončení
sneženia alebo pri vzniku poľadovice
I. poradiedo 3 hodín
II. poradiedo 12 hodín
III. poradiedo 12 hodín
Chodníkydo 6 hodín

Plán vymedzuje aj dopravno nebezpečné miesta a kritické úseky pre mestskú hromadnú dopravu v Žiline. Zvýšenú pozornosť pre zabezpečenie prejazdnosti MHD si vyžaduje napríklad križovatka pri obchodnom dome NAY, spojnica sídlisk Vlčince – Solinky, Kálov či výjazd na Hájik.

Operačný plán počíta aj s uvoľňovaním kanalizačných vpustov a údržbou nadchodov, lávok, schodísk a podchodov. Údržbu peších komunikácií a schodíšť zabezpečuje spoločnosť AII TS s.r.o. a aktivační pracovníci MsÚ podľa samostatnej zmluvy.

Celý operačný plán zimnej údržby mesta Žilina pre nadchádzajúcu sezónu nájdete na http://www.zilina.sk/userfiles/2019/oznamy/zimna_udrzba/OP%202019-20%20final%20II.pdf


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu