Tému rekonštrukcie Chaty pod Chlebom opäť oživili politici, vyzývajú ministra Sólymosa


Foto: Tému rekonštrukcie Chaty pod Chlebom opäť oživili politici, vyzývajú ministra Sólymosa Foto: ilustračné - wikipedia

Na včerajšej tlačovej konferencii vyzvala trojica poslancov Ján Budaj, Eduard Heger a Ján Marosz za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti ministra životného prostredia SR Lászlóa Solymosa na okamžité zastavenie rekonštrukcie Chaty pod Chlebom. Tá sa stala medializovanou témou prvýkrát v septembri, kedy na postupy pri rekonštrukcii upozornil ochranár Erik Baláž.

K rekonštrukcii sa vyjadrila Správa národného parku Malá Fatra s tým, že činnosť môže mať významný vplyv na životné prostredie a odporúčala vykonať posúdenie vplyvov na životné prostredie EIA. K tomu však nedošlo, v prípade rozhodla nadriadená inštitúcia - centrála Štátnej ochrany prírody v Banskej Bystrici, ktorá vydala k rekonštrukcii kladné stanovisko.

Práve takýto postup sa nepáčil aktivistom v septembri, teraz ho kritizovali opoziční poslanci a vyzvali ministra na riešenie stavu. Zaujímavosťou v prípade je, že Združenie domových samospráv využilo §19 zákona EIA č.24/2006 Z.z., ktorý spresňuje, že „príslušný orgán začne konanie o podnete z vlastného podnetu alebo na základe odôvodneného písomného podnetu. Odôvodnený písomný podnet je oprávnený podať ktokoľvek.“  

Spôsob riešenia a obídenia posudzovania EIA označili poslanci za papalášizmus, ktorý ohrozuje vzácne biotopy v Národnom parku Malá Fatra. Problémom podľa nich je, že majiteľ chaty, ktorým je Andrej Hrnčiar a minister Sólymos pochádzajú z rovnakej politickej strany a malo tu dôjsť k vybavovaniu po straníckej línii. 

„Je to mimoriadne chránené územie, ktoré sa nachádza nejakých 28 metrov od piateho stupňa ochrany prírody, teda bezzásahového pásma, ktoré má ostať nedotknuteľné. Nachádzajú sa tu vzácne biotopy európskeho významu,“ citoval Marosz.


Hrnčiar dnes na tlačovej konferencii tieto informácie označil za klamstvá, tvrdí, že ide o štandardný schvaľovací proces až nad rámec zákona. Podľa jeho slov sa projekt v príprave prekreslil aj z ekonomických dôvodov a chata bude menšia.

„Mojím snom je vybudovať turistickú ubytovňu, ktorá spĺňa parametre ubytovní v rakúskych Alpách alebo Taliansku. Keďže chata sa nachádza v treťom stupni ochrany, oslovil som architektonickú kanceláriu, ktorá sa špecializuje na podobné objekty v národných parkoch. Naposledy realizovali ikonickú Kamennú chatu pod Chopkom, ani tu nebolo vyžadované posudzovanie vplyvov na životné prostredie,“ zdôvodňoval výber odborníka, ktorý bol priamo na tlačovej konferencii.

Odmietol aj tvrdenia o tom, že sa chata zmení na apartmánový komplex a doplnil, že on ani jeho spoločnosti nechcú budovať žiadne stredisko. Objekt má byť rovnakou turistickou ubytovňou s minimálne šiestimi ľuďmi na jednej izbe a spoločnými sociálnymi zariadeniami na chodbe, k čomu si neodpustil hlášku z kultového filmu: 

„Ja to poviem slovami Bolka Polívku z kultového filmu dedičství, pretože keď som ich včera videl, myslel som, že komunikujú k inému projektu - Děláte machry a hajzly máte na chodbě,“ dodal Hnrčiar.

Záznamy oboch tlačových konferencií nájdete nižšie


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu