Nečakaný úspech Žilinčanov na majstrovstvách SR v karate a tretí titul pre Sarah Hrnkovú


Foto: Nečakaný úspech Žilinčanov na majstrovstvách SR v karate a tretí titul pre Sarah Hrnkovú
Galéria: 25 fotiek
Foto: Karate Klub Žilina

V sobotu 7. decembra 2019 sa v Trnave konali majstrovstvá SR mladších dorastencov, juniorov a U21 v karate. Na turnaji sa predstavilo 420 pretekárov z 55 klubov, ktorí vytvorili v športovom zápase kumite a súborných cvičeniach kata až 456 štartov.

Podujatie býva tradične vrcholom sezóny pre uvedené vekové kategórie a jeho význam ešte zvyšuje skutočnosť, že sa jedná o nominačný turnaj ME. V hre o miestenku do Budapešti mal svoje želiezko v ohni aj klub AC UNIZA. 

Ocenenia pre víťazov slovenského pohára 

Slávnostný úvod podujatia sa niesol v znamení oceňovania víťazov Slovenského pohára (SP). Medzi najlepšími tento krát stáli aj Tomáš Králik a Sarah Hrnková. Obaja menovaní nenašli v jednotlivých kolách SP žiadneho premožiteľa a dominovali v kategóriách kumite mladší dorastenci - 55 kg, resp. kumite ženy U21 - 61 kg.

Za pozornosť stojí tiež oceňovanie osobností slovenského karate, pričom tejto pocty sa dostalo aj Milošovi Oravcovi. Ten bol v roku 1989 členom tímu majstrov Európy klubových družstiev, pričom tento historický úspech slávil už svoje 30. výročie. Žilinčanovi bol udelený stupeň technickej vyspelosti 2. dan.

Po slávnostnom úvode sa však už rozbehla samotná súťaž v športovom zápase kumite.

Hrnkovej tretí titul a cenné body v nominácii ME

Prvou, ktorá zasiahla do bojov o majstrovské tituly, bola juniorka do 21 rokov Sarah Hrnková. Tá bola, ako jediná Žilinčanka, v hre o nomináciu na februárové ME. Jej počínanie tak bolo o to dôležitejšie.

Sarah sa s tlakom vysporiadala na výbornú a po víťazstvách vo všetkých troch svojich zápasoch si na svoje konto pripísala už tretí individuálny titul majsterky SR. Aby toho nebolo málo, na najvyšší stupienok sa vrátila ešte raz, ako hosťujúca členka tímu MŠK Žiar Nad Hronom v súťaži družstiev.


Finálová účasť Králika a štyri bronzy

Vo svojej početnej kategórii si vynikajúco počínal aj Tomáš Králik, ktorý to postupne dotiahol až do finále. Tam však už na svojho súpera nestačil a domov si tak odviezol veľmi cenné striebro.

Konkurencia v žilinskom klube narastá, čoho dôkazom sú aj ďalšie individuálne medailové umiestnenia. Spomínané duo bronzmi napodobnili Michal Kočuta, Monika Nováková, Miroslava Pevalová a Sára Dudjaková.

Tesne za medailovým stupienkom napokon zaostali “zemiakoví” Aneta Pechotová, Adam Remiš a Romana Vaščáková. No napokon ani títo neobišli naprázdno.

Medailové zásahy aj v súťaži tímov

V súťaži družstiev nominoval žilinský klub 4 zoskupenia, pričom až v troch prípadoch ich štart znamenal medailový zásah. Bronzy tímov dorastencov, dorasteniek a junioriek tak uzavreli konečnú medailovú bilanciu Karate Klubu AC UNIZA Žilina na 1 zlatej, 1 striebornej a 7 bronzových medailách. Touto štatistikou Žilinčania viac než zdvojnásobili svoju medailovú zbierku z predošlých rokov.

VÝSLEDKOVÝ SERVIS MAJSTROVSTIEV SLOVENSKA DORASTENCOV A JUNIOROV V KARATE:
1. miesto - MAJSTERKA SR:
Hrnková Sára - Kumite staršie juniorky 18-20 rokov do 61kg.

2. miesto:
Králik Tomáš - Kumite mladší kadeti 12-13 rokov do 55kg.

3. miesto:
Dudjaková Sara - Kumite juniorky 16-17 rokov nad 59kg,
Pevalová Miroslava - Kumite juniorky 16-17 rokov nad 59kg,
Nováková Monika - Kumite kadetky 14-15 rokov do 54kg,
Kočuta Michal - Kumite kadeti 14-15 rokov do 57kg.

Družstvo AC UNIZA kadeti (Kočuta, Remiš, Labuda),
Družstvo AC UNIZA kadetky (Nováková, Pechotová, Bytčanek),
Družstvo AC UNIZA juniorky (Pevalová, Dudjaková, Vaščáková).

5. miesto:
Pechotová Aneta - Kumite kadetky 14-15 rokov do 54kg,
Remiš Adam - Kumite kadeti 14-15 rokov do 63kg,
Vaščáková Romana - Kumite juniorky 16-17 rokov nad 59kg.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Karate Klub Žilina