V žilinskom lesoparku vyrúbali stromy napadnuté lykožrútom, na ploche vysadili nové sadenice


Foto: V žilinskom lesoparku vyrúbali stromy napadnuté lykožrútom, na ploche vysadili nové sadenice
Galéria: 3 fotky

Žilinský lesopark Chrasť je obľúbenou a vyhľadávanou lokalitou pre šport a rekreáciu. V posledných rokoch však prechádza ťažkými skúškami. Tento čoraz menší kúsok lesa je pre mnohých obyvateľov mesta čím ďalej tým viac vzácnejší. Je to najmä z dôvodu neustále prebiehajúcej ťažby dreva.

Mesto Žilina informovalo v auguste tohto roka o začatí výrubu približne 115 kusov napadnutých, odumierajúcich a suchých stromov. Tie podľa vyjadrení radnice ničí lykožrút smrekový. Dreviny napadnuté týmto škodcom odhalili pracovníci správy Lesoparku Chrasť počas svojich pravidelných obhliadok v mesiacoch jún a júl.

V lesoparku prepukla lykožrútová kalamita

„Jedná sa o lykožrútovu kalamitu v lesných porastoch č. 26A a 26B pri ul. Vysokoškolákov a výrub smrekov napadnutých škodlivým činiteľom podkôrnym hmyzím škodcom lykožrútom smrekovým. V spojitosti s vysokými teplotami a suchom vo vegetačných sezónach posledných rokov sú tieto dreviny nadmerne oslabované, čo je vlastne predispozícia na následné napadnutie hmyzom,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík .


Pri výrube sa mali odstraňovať len uschnuté a odumreté stromy. Z porastu sa tiež odviezli drevné zvyšky a haluzina, čím sa plocha vyčistila a uvoľnila pre následnú výsadbu lesných sadeníc. Týmto opatrením by sa malo zároveň zabrániť rozširovaniu škodcov a patogénov.

Výrub ukončili a v mieste vysadili nové stromy

„Výrub v tejto časti lesoparku bol ukončený a podľa vyjadrenia správcu lesoparku sa v dohľadnej dobe ťažiť nebude. V budúcnosti bude stav lesných porastov závisieť od vývoja škodlivých činiteľov, na čo bude mať vplyv aj vývoj počasia počas roka a predpokladané klimatické zmeny,“ spresnil Miškovčík.

Po ukončení ťažby dreva a následnom vyčistení dotknutej oblasti už v mieste vysadili aj nové stromy. Lesné dreviny boli vysadené na vyrúbanej ploche približne 0,15 ha. Pôvodné stromy nahradili lesné sadenice smreka, buka a jedle.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu