V Žiline si opäť zmerajú sily roboti: 11 tímov a takmer 100 žiakov základných a stredných škôl


Foto: V Žiline si opäť zmerajú sily roboti: 11 tímov a takmer 100 žiakov základných a stredných škôl Foto: FRI UNIZA

Už zajtra 6. decembra sa v priestoroch Fakulty riadenia a informatiky (FRI) Žilinskej univerzity v Žiline uskutoční regionálny turnaj FIRST LEGO League, najväčšej robotickej súťaže pre žiakov základných a stredných škôl vo veku od 9 do 16 rokov. 

Každoročne sa jej zúčastňujú desaťtisíce detí na celom svete, ktoré súťažia o postup na celosvetový festival. V Žiline sa na jednom zo šiestich regionálnych turnajov na Slovensku predstaví 11 tímov, zložených z približne 100 žiakov. Tí pochádzajú zo Žiliny, Martina, Bratislavy, Ružomberku, Púchova, Dubnice nad Váhom, Trenčína a Bytče.

Žiaci súťažia na zadané úlohy, ktoré sa zakaždým menia - tento rok je stanovená úloha s názvom: CITY SHAPER – Designing the buildings of the future. Deti v triedach alebo tímoch postavia a naprogramujú roboty, následne s nimi trénujú na súťaž. Na ihrisku vždy riešia výskumnú úlohu, ktorú konzultujú s odborníkmi z praxe a prezentujú porote rozhodcov. 

„Vďaka takýmto aktivitám sú mladí ľudia vedení ku vzdelávaniu hrou a vlastnou skúsenosťou. Regionálny turnaj v Žiline organizujeme od roku 2012, celkový počet účastníkov a divákov odhadujeme na 250 ľudí,“ doplnil Viliam Lendel, prodekan pre vzdelávanie FRI UNIZA. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu