Pedagógovia v Žiline prepojili úrovne vzdelávania, žiakom ZŠ Karpatská prednášali pracovníci UNIZA


Foto: Pedagógovia v Žiline prepojili úrovne vzdelávania, žiakom ZŠ Karpatská prednášali pracovníci UNIZA

V dňoch od 25. do 29. novembra 2019 sa podarilo zrealizovať spoluprácu medzi základnou školou Karpatská a Stavebnou fakultou Žilinskej univerzity v Žiline, ktorej cieľom bolo spropagovanie a ozrejmenie práce geodetov a geotechnikov.

Prednášky boli zorganizované pre žiakov deviateho ročníka, ktorí sa v rámci predmetu biológie učia o geológii, stavbe a tvare Zeme. K rozhodnutiu pristúpili pedagogičky Michaela Cesneková a Zuzana Komárková na základe obsahu učiva, cieľom bolo ukázať žiakom, ako sa dajú poznatky z geológie využiť v rôznych vedeckých oboroch.

Podľa Cesnekovej sa žiaci už od začiatku školského roka sťažovali na to, čo im prinesie poznanie kameňov, čo práve viedlo k nápadu zrealizovať spoluprácu s katedrami geodézie a kartografie s katedrou geotechniky.

„Z organizačného hľadiska bolo potrebné najskôr skontaktovať dekana fakulty prof. Ing. Mariána Drusa, PhD. s otázkou, či by táto spolupráca bola možná. Na naše veľké potešenie bol aj on tomuto nápadu veľmi naklonený. Na ZŠ Karpatskej sú štyri triedy deviatakov a tak sme spolu s VŠ dohodli štyri dni, v priebehu ktorých sa prednášky uskutočnia,“ doplnila pedagogička.

Ukázali im horniny aj 3D skenovanie budov

Prednášky viedli Tomáš Cesnek a Filip Gago, ktorí si pripravili aj ukážky svojej práce či vzorky hornín. Druhý menovaný na základe nich žiakom vysvetlil zaradenie podľa charakteristických znakov ich vzniku.

„Žiakom ukázal mapy geologického podložia Slovenska na ktorom vysvetľoval aké je potrebné pre geotechnikov poznať rozdiely v podloží pri zakladaní rôznych stavieb. Žiaci sa po chvíli osmelili a k tejto téme ich okrem výšky platu geotechnika zaujímalo aj podľa čoho vedia do akej hĺbky môžu kopať základy, alebo prečo sa na Slovensku tak dlho kopú tunely,“ spresnila Cesneková.


Na prednáške geodézie Tomáš Cesnek vysvetlil žiakom, že súčasná geodézia sa netýka len vytyčovania a zameriavania pozemkov ale aj presného modelovania Zeme, 3D skenovania budov, leteckej fotogrametrie či bezpilotných lietadiel.

Práve skenovanie žiakov najviac prekvapilo a mali k nemu aj najviac otázok. Žiakom ukázal aj svoje nedávne práce 3D modelov mostov, budov a napríklad aj Mariánskeho námestia v Žiline. Ďalej vysvetľoval, aké je praktické v dnešnej dobe mať niektoré objekty v 3D modeloch.

Žiakom sa prednášky zapáčili a pomohli im získať prehľad o profesiách

Takto poňaté získavanie vedomostí si chválili aj žiaci, ktorí ich označili za osvieženie bežných dní v škole a ocenili množstvo názorných ukážok: 

„Prednášky boli zaujímavé a vďaka ním mám prehľad o ich profesii. Navyše sme sa aj my mohli oboznámiť s množstvom geodetických strojov, zistili sme čo je 3D skenovanie a na čo sa využíva,“ doplnil jeden zo žiakov základnej školy.

Spoluprácu hodnotia zainteresované strany ako úspešnú, niektorým možno poskytnú motiváciu k štúdiu na Stavebnej fakulte: 

„I keď niektoré predmety prídu žiakom na ZŠ nezmyselné a ťažko využiteľné v praxi, tak ide len o všeobecný základ, ktorý  ich práve môže motivovať k budúcemu povolaniu. Týmto sa chce ZŠ Karpatská ešte raz poďakovať za ochotu a čas zamestnancom geodézie a kartografie na Žilinskej univerzite,“ uzavrela Michaela Cesneková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu