Návrh na to, aby sobášili všetci poslanci s výnimkou uplatnenia výhrady vo svedomí, neprešiel


Foto:   Návrh na to, aby sobášili všetci poslanci s výnimkou uplatnenia výhrady vo svedomí, neprešiel Foto: ilustračné - pixabay

Dnes pokračuje druhým dňom zasadnutie Mestskéhoho zastupiteľstva v Žiline, počas ktorého poslanci rokovali aj o návrhu skupiny poslancov na poverenie výkonom funkcie sobášiaceho všetkých poslancov, ktorí si neuplatnia výhradu vo svedomí.

Cieľom návrhu bolo reagovať na súčasný počet sobášiacich, kedy v praxi dochádza k problémom s nájdením poslanca na oddanie:

„Tento materiál sme predložili pre to, aby sa tu otvorila diskusia o probléme, ktorý nastal, pretože zamestnanci mesta majú niekedy veľký problém s obsadením sobášiacich. Myslíme si, že ich je málo, v ideálnom stave, teda keby sme sobášili všetci, to vyjde na jeden, poprípade dva dni do roka,“ doplnila jedna z predkladateľov Ľudmila Chodelková.

Sobášenie nemusí vyhovovať každému poslancovi, zoznam sobášiacich poslancov sa rozšíri


Primátor Peter Fiabáne k návrhu dodal, že povinné poverenie sobášením nemusí byť prospešné pre kvalitu obradu: „Sobášim 16 rokov a sobášim rád, aj teraz ako primátor, a viem, aké sú s tým problémy. Napriek tomu si myslím, že nie každý z poslancov sa cíti komfortne v tejto nejednoduchej úlohe. Sobášiaci musí mať prejav na úrovni. Nie každý to môže dobre zvládnuť a tým sa nechcem nikoho dotknúť.“

Druhý predkladateľ ale v nadsádzke podotkol, že práve prebiehajúce zastupiteľstvo je dôkazom opaku: „Naše zastupiteľstva dokazujú to, že poslanci rečniť vedia, keďže tu diskutujeme už druhý deň. Nevidím problém v tom, aby niekto predstúpil pred pár a oddal ho. Je to jedna z najkrajších činností, ktorú poslanec môže vykonávať,“ doplnil Jozef Juriš, ktorý je sobášiacim poslancom od augusta tohto roka. 

Návrh nakoniec nebol schválený, no priamo v rozprave niektorí poslanci prejavili záujem pomôcť a pridať sa do zoznamu k už sobášiacim kolegom. Po novom roku by malo dôjsť aj k zvýšeniu odmeny poslancov za tento úkon. Ku koncu októbra bolo poslancami a primátorom vykonaných 207 sobášov.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu