Cestári v Žilinskom kraji dostanú v priebehu týždňa 14 nových odhŕňačov a posýpačov


Foto: Cestári v Žilinskom kraji dostanú v priebehu týždňa 14 nových odhŕňačov a posýpačov Foto: Žilinský samosprávny kraj

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová informovala v pondelok 2. decembra o dodávke nových posýpačov a odhŕňačov. Súčasná technika správy ciest už na zimnú údržbu nepostačuje a mnohé vozidlá presluhujú. Potreba obnovy vozidlového parku je nevyhnutná, župa preto postupne podniká kroky za účelom výmeny techniky.

„Technika používaná k zimnej údržbe je, žiaľ, značne zastaralá. Preto som rada, že z tohtoročného rozpočtu sa podarilo vysúťažiť štrnásť nových vozidiel. Už teraz však vieme, že vzhľadom na vysoký priemerný vek vozidiel, to stačiť nebude. Preto musíme ďalej hľadať možnosti obnovy vozového parku,“ uviedla županka.

Prvých päť nových strojov dorazilo na začiatku týždňa a ďalšie by mali prísť ešte v priebehu nasledujúcich dní. V súvislosti s aktuálnou predpoveďou počasia ich cestári hneď aj využijú. V rozpočte na nasledujúci rok je vyčlenený milión eur na nákup piatich univerzálnych sypačov.


Od nových vozidiel si župa sľubuje kvalitnejšiu údržbu aj lepšie podmienky pre vodičov

Priemerný vek súčasného vozového parku je približne 23 rokov. Správa ciest ŽSK však má vo svojej zbierke aj snehovú frézu vyrobenú pred viac ako polstoročím. Do vozového parku v týchto dňoch pribudlo štrnásť nových sypačov za viac ako dva milióny eur, ktorých nákup župa realizovala cez verejné obstarávanie.

Zimná údržba v Žilinskom kraji sa týka 1 356 kilometrov ciest II. a III. triedy. Správa ciest ŽSK však udržiava aj cesty I. triedy v správe Slovenskej správy ciest a to na základe zmluvy o údržbe v dĺžke približne 500 kilometrov. V pohotovosti bude 244 vodičov a nasadených bude 112 sypačov, 25 nakladačov, 15 traktorov s radlicou, či 7 snehových fréz.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj