Odklonili vás na diaľnicu a nemáte známku? Takto sa vyhnete pokute, ktorá môže prísť až po 2 rokoch


Foto: Odklonili vás na diaľnicu a nemáte známku? Takto sa vyhnete pokute, ktorá môže prísť až po 2 rokoch Foto: ilustračné / Národná diaľničná spoločnosť

Väčšina ľudí, ktorí denne cestujú autom za prácou do okolitých miest, využívajú v prípade možnosti diaľnice. Niekedy sa však neoplatí kupovať si diaľničnú známku, pretože stačí využiť cestu prvej či druhej triedy. Túto možnosť preferujú napríklad mnohí obyvatelia Bytče a okolia, prichádzajúci každé ráno do Žiliny. Ušetria tak 50 eur ročne a cesta sa im predĺži možno len o pár minút.

Čo ak ale nastane situácia, že na trase po nespoplatnenej ceste dôjde k mimoriadnej udalosti, po ktorej nebude prejazdná, a polícia odkloní premávku na spoplatnenú diaľnicu? Takýto prípad nastal v Žiline začiatkom novembra, kedy sa v Strážove prevrátil kamión a zablokoval cestu prvej triedy. Vodiči idúci v smere do Bytče boli vtedy odklonení na diaľnicu D3.

Mnohí sa na nás vtedy obrátili s otázkou, ako majú postupovať, aby sa vyhli pokute. Podľa zákona o cestnej premávke sú pokyny policajta nadradené pokynom vyplývajúcim z dopravných značiek a dopravných zariadení. V prípade, ak si to situácia vyžaduje, môže preto premávku odkloniť aj na spoplatnenú cestu. 

Hovorí sa, že ak vodič s autom zíde na najbližšom výjazde, pokutu by nemal dostať. Pokiaľ ho však zachytil systém na kontrolu diaľničných známok, ktorý rozpoznáva evidenčné čísla, pokuta s vysokou pravdepodobnosťou dorazí poštou. Ako teda postupovať, aby ste sa jej vyhli, keď vás na diaľnicu odklonili napríklad policajti?


„Odporúčame vodičom, aby požiadali KDI PZ v ZA o stanovisko, ktoré priložia k odporu proti vydanému Rozkazu o uložení pokuty. Podobne sme riešili pokuty pri leteckých dňoch na Sliači a konania sa zastavili,“ uviedol Ing. Marián Vranka, vedúci Odboru cestnej dopravy a pozemných komunikácií na Okresnom úrade Žilina.

Zákon hovorí, že pokutu možno uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti, najneskôr však do troch rokov odo dňa porušenia povinnosti. Pri riešení takýchto prípadov preto netreba dlho čakať a konať čo najrýchlejšie.

Pokuty môžu prísť poštou aj o dva roky a vodič si vtedy už nemusí pamätať, ako došlo k porušeniu zákona. Odvolať sa môže byť potom oveľa ťažšie a pokutu napokon zaplatí. Ako nám ďalej potvrdil Marián Vranka z Okresného úradu v Žiline, v súčasnosti sa vodičom rozosielajú pokuty za obdobie 08/2017.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu