AKTUÁLNE: Poslanci schválili zmenu tarify pre študentov v Žiline bezplatnej na zľavnenú


Foto: AKTUÁLNE: Poslanci schválili zmenu tarify pre študentov v Žiline bezplatnej na zľavnenú Foto: ilustračné

Na dnešnom zasadnutí schválili poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline zmenu tarify pre študentov vo vekovej skupine od 16 do 25 rokov, ktorí budú od januára v Žiline využívať mestskú hromadnú dopravu v zľavnenom režime.

Od septembra 2017 cestovali študenti vo veku od 15 do 25 rokov bezplatne, čo spôsobilo výpadok v príjmoch vo výške niekoľko stotisíc eur. Týkalo sa to tých, ktorí mali v Žiline trvalý pobyt a mesto voči nim neevidovalo žiadne dlhy.

Pozmeňovacím návrhom zmenili poslanci aj rozdelenie vekových skupín cestujúcich. V kategórii študentov, ktorých sa zmena tarify týka, sa posúva vek z dovŕšenia 15. roku života o jeden rok na 16. rok života.

Peniaze, ktoré sa podarí vyzbierať zmenou tarify, budú vynaložené na skvalitnenie mestskej hromadnej dopravy a zintenzívnenie spojov. Bezplatnú dopravu pre časť obyvateľov postupne zavádzalo predošlé vedenie, jej realizácia ale nenaplnila všetky očakávania:


„Bezplatná MHD nezabezpečila nárast rezidentov a nárast daní. Stúpol aj počet registrovaných áut, takže očakávania sa nenaplnili. Chceme skvalitniť služby MHD a toto opatrenie bude smerovať k podpore nášho cieľa,“ doplnil pred hlasovaním jeden z predkladateľov a viceprimátor Vladimír Randa. 

V Žiline budú naďalej bezplatne jazdiť žiaci a seniori. Za návrh hlasovalo 19 prítomných poslancov, 6 bolo proti a 4 sa zdržali hlasovania. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu